1) Department of Food Technology, Faculty of Veterinary, Fluminense Federal University, Rio de Janeiro, Brazil; 2) Department of Food and Nutrition, Faculty of Nutrition, Federal University of Mato Grosso, Mato Grosso, Brazil; 3) Chemistry Institute, Food Science Program, Federal University of Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brazil; 4) National Reference Laboratory for Cholera and Enteric Diseases, Oswaldo Cruz Institute, Rio de Janeiro, Brazil
Adelino Cunha-Neto¹,²), Pedro Panzenhagen¹), Larrayane Carvalho²), Dália Rodrigues⁴), Carlos Conte-Júnior¹,³), Eduardo Figueiredo²)
Brazil is one of the largest freshwater fish producers worldwide, producing and supplying thousands of tons to the entire population. Fish-carrying Salmonella has been implicated in foodborne disease worldwide. In this context, this study aimed to investigate the occurrence of Salmonella, identify the serotypes present in fish samples slaughtered and commercialized in Brazil, and evaluate the antimicrobial resistance profiles of the isolated strains. Fifty-two samples of commercialized native fish were evaluated by classical microbiological culture and by a multiplex PCR. Salmonella was isolated and detected in three (5.76%) of the 52 analyzed fish samples. We identified the presence of two uncommon serovars in fish samples: S. Abony and S. Schwarzengrund. This is a novel worldwide report on the occurrence of S. Abony in freshwater fish. All strains demonstrated a single resistance to sulphamethoxazole + trimethoprim. This study is crucial for Salmonella surveillance in the entire country and can provide data to formulate control measures for the effective treatment and prevention of foodborne and zoonotic pathogens.
Brasilien ist einer der größten Süßwasserfischproduzenten der Welt und produziert und liefert Tausende von Tonnen an die gesamte Bevölkerung. Mit Salmonellen belastete Fische waren weltweit an lebensmittelbedingten Erkrankungen beteiligt. Das Ziel dieser Studie war es, das Auftreten von Salmonellen in Brasilien geschlachteten und vermarkteten Fischproben zu untersuchen, die Serotypen von zu identifizieren und die antimikrobiellen Resistenzprofile der isolierten Stämme zu bewerten. 52 kommerziell gefangene, einheimische Fischproben wurden bakteriologisch-kulturell und mit Multiplex-PCR untersucht. Salmonellen wurden in drei (5,76%) der 52 Fischproben nachgewiesen. Es wurden zwei seltene Serovare in den Fischproben nachgewiesen: S. Abony und S. Schwarzengrund. Dies ist ein neuer, weltweiter Bericht über das Vorkommen von S. Abony in Süßwasserfischen. Alle Stämme zeigten ausschließlich eine Resistenz gegenüber Sulfamethoxazol + Trimethoprim. Diese Studie ist für die Salmonellenüberwachung im gesamten Land von Bedeutung und kann Daten liefern, um Kontrollmaßnahmen für die wirksame Behandlung und Prävention von Lebensmittel- und Zoonoseerregern zu entwickeln.
Keywords: Salmonella Abony, Salmonella Schwarzengrund, sulphamethoxazole, trimethoprim, foodborne disease
Schlüsselwörter: Salmonella Abony, Salmonella Schwarzengrund, Sulfamethoxazol, Trimethoprim, Lebensmittelvergiftung
pedrop@id.uff.br
Arch Lebensmittelhyg 70,
94–98 (2019)
DOI 10.2376/0003-925X-70-94
© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X