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1) Department of Food Engineering, Faculty of Agriculture, Selçuk University, 42079 Konya, Turkey;
2) Department of Plant Sciences, Cereal Science Technology, North Dakota State University, Fargo, US

Characteristics of Myrtle (Myrtus communis L.) Fruit and Oils

Eigenschaften von Myrte (Myrtus communis L.) Beeren und Öle

Mehmet Musa Özcan1), Senay Simsek2)


Summary

In this study, chemical analysis, amino acids, sugar pofile, fatty acid composition and mineral contents of white and black myrtle (Myrtus communis L.) fruits were de­termined. The crude protein and oil contents of white and black myrtle fruits were determined between 5.99 and 5.45 % to 8.31 and 6.17 % respectively. In addition, total phenol, flavonoid and anthocyanin contents of white and black fruits were ­determined between 4253 and 4060 mg gallic acid equivalent (GAE)/g, 94.4 and 121.1 mg catechol equivalent (CE)/g, and 0.096 and 1.667 mmol/g, respectively. Aspartic acid contents of white and black myrtle fruits were determined as 0.50 and 0.45 % respectively. In addition, the highest glutamic acid and arginin were found in white myrtle fruits. Fructose and glucose contents of white and black myrtle fruits were reported as 11.26 and 11.53 % to 13.02 and 13.74 % respectively. Linoleic, palmitic, and oleic acid contents of white and black myrtle fruit oils were determined as 72.48 and 68.34 %, 9.99 and 10.43 % to 8.52 and 9.02 % respectively. P, K, Ca, and Mg contents of black and white myrtle fruits were measured as 1335.10 and 1165.15 mg/kg to 2714.16 and 2631.04 mg/kg, 191.13 and 245.28 mg/kg to 837.86 and 720.38 mg/kg respectively. In conclusion, myrtle fruits were found to be important sources of nutrients and essential elements.

Zusammenfassung

In dieser Studie wurden chemische Analysen durchgeführt sowie die Aminosäuren-, Zucker- und Fettsäurezusammensetzung und den Mineralgehalte von weißen und schwarzen Myrtenbeeren (Myrtus communis L.) bestimmt. Der Rohproteingehalt der weißen und schwarzen Myrtenbeeren lag bei 5,99 und 5,45 % während der Ölgehalt mit 8,31 und 6,17 % bestimmt wurde. Zusätzlich wurden Phenol-, Flavonoid- und ­Anthocyangehalte der weißen und schwarzen Beeren zwischen 4253 und 4060 mg Gallus-Säureäquivalent/g, 94,4 und 121,1 mg Catechol-Äquivalent/g und 0,096 bzw. 1,667 mmol/g bestimmt. Der Asparaginsäuregehalt der weißen und schwarzen ­Beeren wurde mit 0,50 bzw. 0,45 % bestimmt. Darüber hinaus wurden die höchsten ­Glutaminsäure und Arginin Werte in weißen Myrtenfrüchten analysiert. Der Fructose- und Glukosegehalt von weißen und schwarzen Myrtenfrüchten lag bei 11,26 bzw. 11,53 % bis 13,02 bzw. 13,74 %. Der Linolein-, Palmitin- und Oleinsäuregehalt von weißen und schwarzen Myrtenfruchtölen wurde mit 72,48 und 68,34 %, 9,99 und 10,43 % bis 8,52 bzw. 9,02 % bestimmt. Der Phosphor-, Kalium-, Calcium- und Mag­nesium-Gehalt der schwarzen und weißen Beeren wurden mit 1335,10 und 1165,15 mg/kg bis 2714,16 und 2631,04 mg/kg, 191,13 und 245,28 mg/kg bis 837,86 bzw. 720,38 mg/kg bestimmt. Zusammenfassend kann festgehalten werden, dass Myrtenbeeren eine wichtige Quelle von Nährstoffen und essentiellen Spurenele­menten ist.

Keywords: phenol, anthocyanin, amino acids, sugars, fatty acids, minerals


Schlüsselwörter: Phenol, Anthocyane, Aminosäuren, Zucker, Fettsäuren, ­Mineralien


Korrespondenzadresse E-Mail

mozcan@selcuk.edu.tr

Weitere Informationen zum Beitrag

Arch Lebensmittelhyg 68,
96–100 (2017)
DOI 10.2376/0003-925X-68-96

Copyright

© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X

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