Istanbul University, Faculty of Fisheries, Department of the Seafood Processing Technology and Safety, Istanbul, Turkey
Nuray Erkan, Özkan Özden
An adequate nutrition is very important for women of childbearing age and pregnant women, and the consumption of fish is of great importance. In fish consumption, the heavy metal risk must be considered at the species level. The levels of toxic metals (Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, Se, Co, Al, As, Cd, Hg, Pb and Sn levels) were determined in three pelagic fish species bluefish (Pomatomus saltatrix), anchovy (Engraulis encrasicolus) and sardine (Sardina pilchardus) from the Marmara Sea (Turkey). Estimated weekly intake (EWI), Hazard index (HI) and Target hazard quotient (THQ) were calculated for 150 g fish consumption. The health risks were assesment in childbearing age women. A hazard caused by mercury has been identified in all fish species for these consumer group. The values of HI and THQ indicate that the consumption of these fish species may pose health risks in in childbearing age women.
Eine angemessene Ernährung ist für Frauen im gebärfähigen Alter und Schwangere besonders wichtig. Eine große Bedeutung hat der Fischverzehr. Beim Fischkonsum muss das Schwermetallrisiko auf der Speziesebene beurteilt werden. Die Konzentrationen der toxischen Metalle (Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, Se, Co, Al, As, Cd, Hg, Pb und Sn) wurden in drei pelagischen Fischarten, Blaubarsch (Pomatomus saltatrix), Europäische Sardelle (Engraulis encrasicolus) und Sardine (Sardina pilchardus), aus dem Marmarameer (Türkei) bestimmt. Die geschätzte wöchentliche Aufnahme (EWI), der Gefahrenindex (HI) und der Schädigungsquotient (THQ) wurden für 150 g Fischkonsum berechnet. Die Gesundheitsrisiken wurden für Frauen im gebärfähigen Alter bewertet. Eine Gefährdung durch Quecksilber wurde in allen Fischarten für diese Verbrauchergruppe identifiziert. Die Werte vom Gefahrenindex und Schädigungsquotient zeigten, dass der Verbrauch dieser Fischarten gesundheitliche Risiken bei Frauen im gebärfähigen Alter darstellen kann.
Keywords: Heavy metals, toxic elements, health risks, fish, THQs
Schlüsselwörter: Schwermetalle, toxische Bestandteile, Gesundheitsrisiken, Fische, Schädigungsquotient
nurerkan@istanbul.edu.tr
Arch Lebensmittelhyg 68,
62–68 (2017)
DOI 10.2376/0003-925X-68-62
© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X