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1) Institute for Plant Protection and Environment, Belgrade, Serbia; 2) Institute for Medicinal Plant Research “Dr. Josif Pancic”, Belgrade, Serbia; 3) Department of Food Science & Nutrition, College of Food and Agricultural Sciences, King Saud University, Riyadh-Saudi Arabia; 4) Department of Plant Physiology and Biochemistry, Belarusian State University, 220030, Minsk, Belarus; 5) Department of Food Engineering, Faculty of Agriculture, University of Selçuk, 42079 Konya, Turkey

Antifungal activities of different essential oils against anise seeds mycopopulations

Fungizide Aktivität verschiedener ätherischer Öle gegen Anissamen-Pilzpopulationen

Mira Starovic1), Danijela Ristic1),Snezana Pavlovic2), Mihailo Ristic2), Milos Stevanovic1), Fahad AlJuhaimi3), Naydun Svetlana4), Mehmet Musa Özcan5)


Summary

The aim of this study was to investigate the possibility of biological control of fungal species isolated from anise seeds using essential oils from medicinal plants: mint (Mentha spicata L.), sage (Salvia fruticosa L.), rosemary (Rosmarinus officinalis L.), anise (Pimpinella anisum L.), bitter fennel (Foeniculum vulgare spp. piperituum L.) and myrtle (Myrtus communis L.). Ten fungal species isolated from anise seeds: Bipolaris/Drechslera sorociniana, Fusarium subglutinans, F. vertricilioides, F. oxysporum, F. tricinctum, F. sporotrichioides, F. equiseti, F. incarnatum, F. proliferatum and Macrophomina phaseolina, were used in this experiment. The minimum inhibitory concentrations (MIC) were determined by micro-dilution method using selected essential oils (EOs). A qualitative and quantitative chemical analyses of EOs were carried out. All EOs exhibited a significant antifungal activity against all tested fungal isolates. The myrtle EO proved to be the most potent one (MIC 0.0003–3.25 mg/mL, then mint 0.0003–7.75 mg/mL and sage 0.0003–10 mg/mL). All tested fungi were observed to have a susceptibility to all selected essential oils. These results suggest the possibility for application of the EOs in biological control of anise production.

Zusammenfassung

Das Ziel dieser Studie war es, ätherische Öle als biologische Pflanzenschutzmittel gegen Schimmelpilze, isoliert aus Anissamen, einzusetzen und deren Wirkung zu untersuchen. Die ätherischen Öle wurden aus verschiedenen Heilpflanzen gewonnen: Minze(Mentha spicata L.), Salbei (Salvia fruticosa L.), Rosmarin (Rosmarinus officinalis L.), Anis (Pimpinella anisum L.), Bitterfenchel (Foeniculum vulgare ssp. piperitum L.) und Myrte (Myrtus communis L.). Zehn Pilzarten wurden aus Anissamen isoliert und für die Untersuchungen herangezogen: Bipolaris / Drechslera sorokiniana, Fusarium subglutinans, F. verticillioides, F. oxysporum, F. tricinctum, F. sporotrichioides, F. equiseti, F. incarnatum, F. Proliferatum und Macrophomina phaseolina. Die minimalen Hemmkonzentrationen (MIC) wurden mittels Mikrodilutionsverfahren der ausgewählten ätherischen Öle bestimmt. Qualitative und quantitative chemische Analysen der ätherischen Öle wurden durchgeführt. Alle ätherischen Öle zeigten eine signifikante antimykotische Aktivität gegenüber allen getesteten Schimmelpilzarten. Das ätherische Öl der Myrte erwies sich als am wirkungsvollsten (MIC 0,0003-3,25 mg /ml) gefolgt von Minze (MIC 0,0003-7,75 mg /ml) und Salbei( MIC 0,0003-10 mg / ml). Alle untersuchten Pilze zeigten eine Anfälligkeit gegenüber den ausgewählten ätherischen Ölen. Diese Ergebnisse legen nahe, das die Anwendung ätherischen Öle als Pflanzenschutzmittel für Anis eine Möglichkeit darstellen.

Keywords:

Medicinal plants, fungi, essential oil, biological control, minimum inhibitory concentration


Schlüsselwörter:

Heilpflanzen, Schimmelpilze, ätherisches Öl, biologische Pflanzenschutzmittel, minimale Hemmkonzentration


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Weitere Informationen zum Beitrag

  • Arch Lebensmittelhyg 67, 72–78 (2016)
  • DOI 10.2376/0003-925X-67-72

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© M. & H. Schaper GmbH & Co. ISSN 0003-925X

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