Aktuelle Themen

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Janna Tholen, Matthias Upmann
Einfluss eines Hygiene-Rückmeldesystems während der Schweineschlachtung auf die Häufigkeit auftretender Schlachtkörper­verunreinigungen
Influence of a hygiene feedback system during pig slaughter on the frequency of carcass contamination

Die Einführung von Fehler-Feedback-Systemen kann zu einer Verringerung des Fehlerauftretens führen. Es sollte daher untersucht werden, ob an einer Schweineschlachtlinie der Anteil der kontaminierten Schlachtkörper durch die Installation eines Rückmeldesystems (preInspektor), welches auf eine Häufung von Kontaminationen hinweist, reduziert werden kann. An der Schlachtlinie wurden zwischen Eviszeration und amtlicher Fleischuntersuchung die technischen Einrichtungen für den Arbeitsplatz eines „preInspektors“ für die gespaltenen Schlachttierkörper installiert. Die dort tätige Person bediente verschiedene Handtaster („Buzzer“) je nach auftretendem Schlachtkörpermangel. Detektierte Kontaminationen waren in diesem Fall Rohrbahnfett und Fäkalverunreinigungen auf dem Bauch und auf dem Rücken. Weitere Kategorien bezogen sich auf Mängel an Geschlinge, Darmpaket, Borsten und Klauen. Nach Inspektion der Tierkörper und Betätigung des Buzzers wurden die Signale gesammelt. Die Detektion wurde automatisch dem entsprechenden Schwein zugeordnet.
Die mittlere Schlachtgeschwindigkeit im betrachteten Betrieb lag bei 1200 Schweinen pro Stunde. Sobald die Anzahl von Kontaminationen über einen Schwellenwert von 50 Kontaminationen pro Zeitintervall von 60 Minuten stieg, wurde ein Lichtsignal zurück an die entsprechenden Arbeitsplätze an der Schlachtlinie ausgelöst. Durchschnittlich gab es täglich 981 positive Buzzeraktivitäten bezogen auf die Kontaminationen, wobei die Häufigkeit mit Werten zwischen 323 und 1.752 sehr großen Schwankungen unterworfen war. Ein Einfluss auf die Häufigkeit des Auftretens von Kontaminationen durch Rückmeldung der Kontaminationen an die entsprechenden Arbeitsplätze der Schlachtlinie konnte nicht erkannt werden.

Carlos Francisco Varapizuela-Sánchez, Diana Matías-Pérez, Alma Dolores Pérez-­Santiago, Aymara Judith Díaz-Barrita, Iván Antonio García-Montalvo, Marco ­Antonio Sánchez-Medina
Preliminary identification of aflatoxin-­producing A. flavus Link and A. parasiticus Speare in samples of five varieties of dried chili peppers marketed in the city of Oaxaca, Mexico
Vorläufige Identifizierung der Aflatoxin produzierenden A. flavus Link und A. parasiticus Speare in Proben von fünf Sorten getrockneter Chilischoten, die in der Stadt Oaxaca, Mexiko, vermarktet werden

Chili is considered one of the most important vegetables worldwide, because of its high profitability and its versatility that allows different foods to be made. During their growth, storage, and commercialization, they can be contaminated mainly by fungi that can be harmful mycotoxin producers for those who consume them. The objective of this work was to identify the fungi Aspergillus flavus and A. parasiticus in fourteen samples of dried chili peppers Capsicum annuum (“guajillo”, “ancho”, and “de árbol”) that were acquired in the main markets in Oaxaca city. To the samples, the moisture percentage was determined in addition to the mold and yeast count; as a result, the identification of the genera of the isolated strains was obtained, estimating the aflatoxin production of the identified Aspergillus strains. The fourteen shows exceeded humidity limits and had high fungal contamination, of which six genera were identified, finding a strain of Aspergillus flavus and one of A. parasiticus. In the aflatoxin production test, both strains showed fluorescence in the coco-agar medium, indicating that they are aflatoxin producers.

Nawel Guenaoui, Salim Ouchemoukh, Nadia Amessis-Ouchemoukh, Rabha Ayad, Andreea Puşcaş, Brahim Zeroual, Samir Hadjal, Vlad Mureşan
Physico-chemical properties and antioxidant activity of five Algerian honeys and margarines formulated with honey as antioxidant and preservative
Physikalisch-chemische Eigenschaften und antioxidative Aktivität von fünf algerischen Honigsorten und Margarinen, die Honig als Antioxidationsmittel und Konservierungsstoff enthalten

The objective of this study was to establish a conceptual approach for developing a margarine enriched with honey free from the synthetic antioxidant „α-tocopherol“ and the chemical preservative „potassium sorbate“. Five types of honey of different origins were considered. Pollen analysis revealed that four were of monofloral origin (Fabaceae, Fagaceae and Asteraceae) and one sample was polyfloral. The physico-chemical parameters of honeys and formulated margarines proved compliant with standards. The addition of honey to margarines makes them rich in phenolic compounds. Their antioxidant potential, assessed by Ferric Reducing Antioxidant Power Assay (FRAP) and CUPRAC, revealed values ​​6.44 (M3) and 28.79 mg GAE/100g (M4), and 22.40 (M5) and 57.32 mg GAE/100g (M2), respectively. The antibacterial power of honeys gave margarines greater microbiological stability. In addition, follow-up assessment of oxidative stability using Schaal, conjugated diene and triene, thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and Rancimat tests over a twelve-week storage period revealed that the honeys used offered statistically significant protection against oxidation of the lipid phase. Margarines M4 and M5 were the most resistant to oxidation, due to the quantity and the quality of the antioxidants present in the honey. Spearmane correlations showed that these Algerian honeys were an excellent source of antioxidants, and that honey flavonoids retard margarine oxidation. Chemometric analysis revealed a single homogeneous group (M1 and M2) and confirmed the correlations obtained. In conclusion, honey could be used as a natural antioxidant and preservative in margarine.