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1) Department of Biology, Akdeniz University, Antalya, Turkey; 2) Department of Biology, Afyon Kocatepe University, Afyonkarahisar, Turkey; 3) Nutrition and Dietetics Department, Health Sciences Faculty, Konya Necmettin Erbakan University, Selçuklu – Konya, Turkey; 4) Department of Biology, Nevşehir Hacı Bektaş Veli University, Nevşehir, Turkey; 5) Department of Molecular Biology and Genetics, Üsküdar University, İstanbul, Turkey

Investigation of fatty acids of milk from different cow breeds

Untersuchungen von Fettsäuren der Milch verschiedener Rinderrassen

Sait Bulut1), Gülgün Kanber2), Çiğdem Tirindaz2), Hasan Hüseyin Kara3), Ramazan Mert4), Muhsin Konuk5)


Summary

The aim of this study was to determine the effects of cow breed on the changing fatty acid composition of cow milk. A total of 105 cow milk samples were collected in November 2008. Gas Chromatography (GC) was used to determine the fatty acid composition of milk for Holstein, Simmental and Brown Swiss cow breeds. The milk fat saturated fatty acids (SFAs) concentration from the milk of Brown Swiss cows (70.19 %) was higher than that from Simmental (66.28 %) and Holstein (67.37 %) cows. The amount of mono unsaturated fatty acids (MUFAs) ranged from 28.53 (Brown Swiss) to 29.61 (Holstein) %. The biggest difference in poly unsaturated fatty acids (PUFAs) was between Simmental (2.74 %) and Brown Swiss (3.21 %). The concentration of conjugated linoleic acid (CLA) in Simmental (0.30 %) was higher in milk fat than the Holstein (0.28 %) and Brown Swiss (0.24 %). These data showed that there are the significant differences (P<0.05) in the fatty acid composition of milk from different cow breeds.

Zusammenfassung

Das Hauptziel dieser Studie war es, die Auswirkungen von Rinderrassen auf die Veränderung der Fettsäurezusammensetzung von Kuhmilch zu bestimmen. Insgesamt wurden 105 Milchproben im November 2008 gesammelt. Mittels Gaschromato­graphie (GC) wurde die Fettsäurezusammensetzung der Milch bestimmen. Es ­wurden Proben der Rassen Holstein, Fleckvieh und Brown Swiss untersucht. Die Konzentration der ungesättigten Fettsäuren aus der Milch von Brown Swiss (70.19 %) war höher als die von Fleckvieh (66.28 %) und Holstein (67.37 %). Die Menge an einfach ungesättigten Fettsäuren schwankte von 28.53 % (Brown Swiss) bis 29.61 % (Holstein). Der größte Unterschied von mehrfach ungesättigten Fettsäuren war zwischen Brown Swiss (3.21 %) und Fleckvieh (2.74 %) festzustellen. Die Konzentration der konjugierten Linolsäure im Milchfett war beim Fleckvieh höher (0,30 %), als die bei Holstein (0.28 %) und Brown Swiss (0.241 %). Diese Daten zeigten, dass es wesentliche Unterschiede (P<0.05) in der Fettsäurezusammensetzung von Milch aus verschiedenen Rinderrassen gibt.

Keywords: Fatty acids, cow breed, milk


Schlüsselwörter: Fettsäuren, Rinderrassen, Milch


Korrespondenzadresse E-Mail

hasankara@konya.edu.tr

Weitere Informationen zum Beitrag

Arch Lebensmittelhyg 66, 168–171 (2015)
DOI 10.2376/0003-925X-66-168

Copyright

© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X

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