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1) Department of Natural Sciences and Life, University Centre Abdelhafid BOUSSOUF, Mila, Algeria; 2) Microbial Biotechnology Laboratory, Sidi Mohamed Ben Abdullah ­University, Fes, Morocco; 3) Faculty of Natural Sciences and Life, Mentouri University, Constantine, Algeria

Interactions in milk psychrotrophic bacterial populations

Wechselwirkungen psychrotropher Bakterienpopulationen in Milch

Abdelhafid Boubendir1), Soumya Elabed2), Mohamed Abdelhafid Hamidechi3), ­Abdelouahab Yahia1), Saad Ibnsouda Koraichi2)


Summary

Raw milk samples (n = 104) were collected from healthy cows at different seasons in the North East part of Algeria. Cold storage of samples at 4 °C was used to promote psychrotrophic microbial growth. The isolates obtained from Sterile Standard Plate Count (SPC) were characterized by phenotypic means using cultural, morphological, biochemical criteria; and genotypicaly using partial 16S rRNA gene sequencing. The psychrotrophic community was diversified and made of 13 bacterial populations, constituted of both spoilage and pathogenic bacteria, with the dominant population Enterococcus spp. (19.23 %). Principal Component Analysis was used to study interactions in psychrotrophic bacterial populations. Enterococcus registered low correlation values for the majority of the microorganisms detected. Listeria was correlated positively with Bacillus (r = 0.564) and negatively with Enterococcus (r = –0.468). Factorial Correspondence Analysis was used to study seasonal bacterial ­incidence. Listeria showed an association with winter and spring seasons. The most associated bacteria in time to Listeria were Stenotrophomonas, Pseudomonas and Bacillus. The data obtained allow the understanding of interactions in psychrotrophic bacterial populations, and is useful for preventing the risk of emergence of pathogenic bacteria at different months of the year.

Zusammenfassung

Rohmilch-Proben (n = 104) von gesunden Kühen wurden zu verschiedenen Jahreszeiten im Nordosten Algeriens gesammelt. Die Proben wurden bei 4 °C gelagert, um das Wachstum psychrotopher Mikroorgaismen zu fördern. Isolate von Standard-Keimzahl-Bestimmungen wurden phänotypisch anhand von Kultivierungseigenschaften, morphologischen und biochemischen Eigenschaften sowie genetisch ­anhand partieller 16S rRNA Gensequenzen charakterisiert. Die psychrotrophe Organismengemeinschaft bestand aus 13 Populationen, von zersetzenden und patho­genen Bakterien, wobei Enterococcus spp. (19.23 %) dominierten. Hauptkomponentenanalyse wurde verwendet, um Wechselwirkungen in psychrotrophen Bakterienpopulationen zu untersuchen. Für Enterococcus ergaben sich niedrige Korrelationswerte mit der Mehrzahl der detektierten Mikroorganismen. Das Vorkommen von Listeria korrellierte positiv mit Bacillus (r = 0.564) und negativ mit Enterococcus (r = –0.468). Durch faktorielle Korrespondenzanalyse wurde die saisonale Verteilung der Bakterien untersucht. Listeria traten vor allem im Winter und Frühling auf und waren vor allem mit Stenotrophomonas, Pseudomonas und Bacillus assoziiert. Die erhaltenen Daten verbessern unser Verständnis der Wechselwirkungen in psychrotrophen Bakterienpopulationen und tragen zur Vermeidung des Auftretens patho­gener Bakterien in verschiedenen Jahreszeiten bei.

Keywords: Cold storage, psychrotrophic bacteria, spoilage, pathogens


Schlüsselwörter: Kühllagerung, psychrotrophe Bakterien, Verderb, Pathogene


Korrespondenzadresse E-Mail

a.hafid.bio@gmail.com

Weitere Informationen zum Beitrag

Arch Lebensmittelhyg 66, 160–166 (2015)
DOI 10.2376/0003-925X-66-160

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© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X

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