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1) Namık Kemal University, Agriculture Faculty, Tekirdag; 2) Namık Kemal University, Healthy High School, Tekirdag; 3) Selcuk University, Çumra Vocational High School, Çumra-Konya; 4) Viticulture Research Station, Republic of Turkey Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Tekirdag – Turkey

Investigation of antimicrobial and antioxidant activities of essential oils extracted from medicinal plants

Untersuchung der antimikrobiellen und antioxidativen Aktivitäten von ätherischen Ölen extrahiert aus verschiedenen Heilpflanzen

Tuncay Gumus1), Ahmet Sukru Demirci1), Munteha Nur Sonuc2), Nazan Tokatli Demirok2), Eray Tulukcu3), Mehmet Gulcu4)


Summary

Essential oils of eleven plants including anise, hyssop, flos lavandulae, pot marigold, fennel, mint, chamomile petal, clary sage, cilantro, herba lippiae and dill were screened for total phenolic content by the Folin-Ciocalteu method, for potential antioxidant activity using the phosphomolybdenum assay and for antiradical activity by the 1,1-diphenyl-2-picryl hydrazyl (DPHH) method. The antimicrobial activity was examined by using agar disc diffusion as well as the minimum inhibitory concentration (MIC) method. The essential oils showed considerable antimicrobial activity against most of the tested microorganisms. The essential oil of dill was very effective in inhibiting the growth of all bacterial strains tested, with a low MIC (125 μl/ml). Overall, the lowest MIC was found for E. coli O157:H7 and E. coli ATCC 25922 while the highest values were found for S. aureus and L. monocytogenes. The highest total antioxidant capacity as ascorbic acid equivalent (AAE) of 195.27 mg/g was obtained for mint with the phosphomolybdenium assay. The highest percentage of inhibition of DPPH radical was obtained with essential oil from dill (92.70 %). It was followed by radical scavenging activities of essential oils from mint (81.00 %) and anise (71.53 %). Total phenolic content of the essential oils ranged from 2.33 to 695.06 mg gallic acid per 100 g of the samples. Mint and dill had the highest content of total phenols. The essential oils of mint, dill, anise hyssop, and flos lavandulae may prove to be a good source of antioxidant and antimicrobial agents for the food and pharmaceutical industries.

Zusammenfassung

In dieser Studie wurde der Gesamtphenolgehalt mit Hilfe der Folin-Ciocalteu-Methode, die potenzielle antioxidative Aktivität mittels Phosphormolybdän-Methode sowie die Antiradikalaktivität unter Nutzung der 1,1-Diphenyl-2-picryl hydrazyl (DPPH)-Methode in ätherischen Ölen aus elf Pflanzen (Anis, Ysop, Lavandelblüte, Ringelblume, Fenchel, Minze, Kamille (Blütenblätter), Salbei, Koriander, Lippienkraut und Dill) untersucht. Die antimikrobielle Aktivität wurde unter Verwendung des Agardiffusionstests sowie der minimalen Hemmstoffkonzentration (MHK) untersucht. Die ätherischen Öle zeigten eine beträchtliche antimikrobielle Aktivität gegenüber den meisten getesteten Mikroorganismen. Das ätherische Öl von Dill hemmte das Wachstum aller untersuchten Bakterien sehr wirksam (MHK 125 μl/ml). Der niedrigste MHK wurde für E. coli O157:H7 und E. coli ATCC 25922 ermittelt. Die höchsten Werte wurden für S. aureus und L. monocytogenes festgestellt. Die höchste antioxidative Aktivität wurde für Minze im Phosphormolybdän-Test ermittelt (Ascorbinsäure-Äquivalent (AAE) von 195,27 mg/g). Der größte prozentuale Anteil (%) der Hemmung der DPPHRadikalen wurde aus dem ätherischen Öl von Dill (92,70 %) erzielt. Gefolgt von den ätherischen Ölen der Minze (81,00 %) und Anis (71,53 %). Der Gesamtphenolgehalt der ätherischen Öle reichte von 2,33 bis 695,06 mg Gallussäure pro 100 g Probe. Minze und Dill hatten den höchsten Gehalt an Phenolen. Die Ergebnisse zeigen, dass die ätherischen Öle von Minze, Dill, Anis, Ysop und Lavendelblüten eine gute Quelle für antioxidativ und antimikrobiell wirkende Mittel für die Lebensmittel- und Pharmaindustrie darstellen können.

Keywords: Antibacterial activity, antioxidant, total phenolic


Schlüsselwörter: Antibakterielle Aktivität, Antioxidantien, Gesamtphenolgehalt


Korrespondenzadresse E-Mail

tgumus@nku.edu.tr

Weitere Informationen zum Beitrag

  • Arch Lebensmittelhyg 67, 17–24 (2016)
  • DOI 10.2376/0003-925X-67-17

Copyright

© M. & H. Schaper GmbH & Co. ISSN 0003-925X

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