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1) Institute of Meat Hygiene, Meat Technology and Food Science, Department of Farm Animals and Veterinary Public Health, University of Veterinary Medicine Vienna, A 1210 Vienna, Austria; 2) Department of Meat Science and Technology, University of Veterinary and Animal Sciences, Lahore, Pakistan

Characterization of beef production chain in Pakistan

Die Lebensmittelkette „Rindfleisch“ in Pakistan

Kashif Nauman1,2), Peter Paulsen1), Frans. J. M. Smulders1)


Summary

This paper presents a thorough analysis of the beef supply chain in Pakistan. Comprehensive meat inspection and hygiene management are implemented in export abattoirs, and in facilities supplying to large municipalities, whereas in the rural areas a short time from slaughter to consumption has to compensate for the lack of infrastructure, esp. cooling facilities. It would appear that the current food safety system in Pakistan is not well adjusted to managing major biological hazards and that traditional food preparation (cooking) techniques are still relied upon to ensure basic food safety.

Zusammenfassung

In dieser Arbeit wird eine gründliche Analyse der Rindfleischproduktion und -versorgung in Pakistan vorgenommen. Eine umfassende Fleischuntersuchung und Hygienemanagement sind in Exportschlachthöfen und Schlachteinrichtungen in Großstädten etabliert, während in den ländlichen Gebieten Mängel in der Infrastruktur, insbesondere, was Kühleinrichtungen betrifft, durch die kurze Zeitspanne von der Schlachtung zum Fleischverzehr ausgeglichen werden müssen. Das aktuelle Lebensmittelsicherheitskonzept in Pakistan ist anscheinend nicht gut geeignet, um die wesentlichen biologischen Gefahren in der Lebensmittelkette zu kontrollieren. Wahrscheinlich gewährleisten traditionelle Lebensmittelzubereitungstechniken das Basisniveau an Lebensmittelsicherheit.

Keywords: Pakistan, beef supply, beef consumption, risk management


Schlüsselwörter: Pakistan, Versorgung mit Rindfleisch, biologische Gefahren, Rindfleischverzehr, Risikomanagement


Korrespondenzadresse E-Mail

frans.smulders@vetmeduni.ac.at

Weitere Informationen zum Beitrag

  • Arch Lebensmittelhyg 67, 40–46 (2016)
  • DOI 10.2376/0003-925X-67-40

Copyright

© M. & H. Schaper GmbH & Co. ISSN 0003-925X

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