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1) Institute for Food Safety and Food Hygiene, Working Group Meat Hygiene, Department of Veterinary Medicine at the Freie Universität Berlin, Königsweg 67, Buidling 22, 14163 Berlin; 2) Institute for Veterinary Epidemiology and Biostatistics, Department of Veterinary Medicine at the Freie Universität Berlin; 3) Federal Ministry of Food and Agriculture, Berlin

Comparative examination of neck and breast skin samples of broilers after chilling

Vergleichende Untersuchungen von Halshaut- und Brusthautproben von Broilern nach der Kühlung

Nina Langkabel1), Roswitha Merle2), Lüppo Ellerbroek3)


Summary

For process control, Reg. (EC) No 2073/2005 lays down process hygiene criteria for Salmonella spp. and Campylobacter spp. on carcasses of broilers. The purpose of this study was to compare the microbiological condition of neck skin and breast skin ­samples of broilers after chilling. In total, 115 carcasses were sampled and from each carcass neck skin and breast skin samples were examined for aerobic plate count, Enterobacteriaceae count, Salmonella spp. (qualitative), and Campylobacter spp. (semi-quantitative and qualitatively by PCR). Salmonella could not be detected. Wilcoxon-test for paired samples showed significant differences between the sampling locations of each carcass for aerobic plate count (APC), Enterobacteriaceae count and Campylobacter spp., respectively. As assumed, APC values for neck skin samples of all microbial parameters were higher than the ones for breast skin samples. Campylobacter-positive PCR results were obtained from 77 carcasses. 72 carcasses out of these were positive in both sampling sites, which indicated a 93.5 % agreement of positive samples, and a kappa of 0.64. Therefore, breast skin could be used for detection of Campylobacter spp., although detection rates were significantly lower for breast skin (p < 0.001). The opportunity to use breast skin if not enough neck skin is available is given in Reg. (EC) No 2073/2005, but if breast skin is used widely, it must be considered that the detection rates would be lower due to the sampling location. To prevent future uncertainty and possible ­underestimation of Campylobacter rates in poultry the sampling site used should be an indispensable part to assess the microbial result.

Zusammenfassung

Zur Kontrolle einer Kontamination von Geflügelfleisch mit Salmonellen und Campylo­bacter sieht die VO (EG) Nr. 2073/2005 eine Prozesshygienekontrolle von Geflügelkarkassen vor. In der hier vorgestellten Studie wurde Halshaut vergleichend zur Brusthaut von Geflügelkarkassen nach der Kühlung untersucht. Von den insgesamt 115 nach der Kühlung beprobten Tierkörpern wurden jeweils Halshaut- und Brusthautproben auf die Gesamtkeimzahl (GKZ), den Gehalt an Enterobacteriaceae (EB), qualitativ auf Salmonellen und semiquantitativ und qualitativ mit PCR auf Campylobacter-Keime untersucht. Salmonellen wurden nicht nachgewiesen. Der Wilcoxon-Test für verbundene Stichproben zeigte für die logarithmierten Werte der GKZ, der EB- und der Campylobacter-Nachweise jeweils signifikante Unterschiede zwischen den Nachweisraten auf der Halshaut und der Brusthaut desselben Tieres. Die Werte der Halshautproben lagen wie erwartet oberhalb derjenigen der Brusthautproben. Bei 77 Tierkörpern war die PCR Campylobacter-positiv. Anhand der PCR-Ergebnisse konnte eine Übereinstimmung zwischen beiden Probenarten bei 72 Tierkörpern nachgewiesen werden, was einer Übereinstimmung von 93,5 % und einem Kappa von 0,64 zwischen beiden Lokalisationen für Campylobacter spp. entspricht. Somit könnte auch Brusthautprobenmaterial für den Nachweis von Campylobacter spp. verwendet werden. Allerdings war die Nachweisrate bei den Brusthautproben signifikant niedriger als bei den Halshautproben (p < 0,001). Die Verwendung von Brusthaut als Probematerial sieht auch die VO (EG) Nr. 2073/2005 vor, wenn nicht ausreichend Halshaut vorhanden ist. Um einer Unsicherheit oder auch Unterschätzung bei der Bewertung des Campylobacter-Ergebnisses zuvorzukommen, sollte zukünftig die Probenlokalisation zusammen mit dem mikrobiologischen Ergebnis angegeben werden.

Keywords: poultry, carcass, Campylobacter, process hygiene, slaughter


Schlüsselwörter: Geflügel, Schlachttierkörper, Campylobacter, Prozesshygiene, Schlachtung


Korrespondenzadresse E-Mail

nina.langkabel@fu-berlin.de

Further Information about the Article

Arch Lebensmittelhyg 70,
135–137 (2019)
DOI 10.2376/0003-925X-70-135

Copyright

© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X

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