Faculty of Sciences and Mathematics, The University of Nis, Visegradska 33, 18000 Nis, Serbia
Danijela A. Kostic, Snezana Mitic, Milan Mitic, Emilija Pecev Marinkovic, Ivana Rasic Misic, Biljana Arsic, Gordana Stojanovic
The aim of this work is to develop an application kinetic-spectrophotometric procedure for the determination of caffeic acid (CA) in propolis. The method is based on oxidation reaction of CA by hydrogen peroxide in the presence of Cu (II) ions in alkaline solution. The reaction was monitored spectrophotometrically by measuring the rate of change of absorbance at 345 nm. The optimum operating conditions for reagent concentrations and temperature were established. Linear calibration curve was obtained in the range of 1.94 to 19.4 µg/ml with standard deviation from 2.77 to 4.15 %. The optimized conditions yielded a theoretical detection limit of 0.6 µg/ml based on 3.3So criterion. The developed method is sensitive, accurate and reproducible and could be used for routine analysis of CA in propolis.
Ziel dieser Arbeit ist die Entwicklung eines kinetisch-spektrophotometrischen Verfahrens zur Bestimmung von Kaffeesäure (KS) in Propolis. Die Methode basiert auf der Oxidationsreaktion von KS mit Wasserstoffperoxid unter Anwesenheit von Cu (II)-Ionen in alkalischer Lösung. Die Reaktion wurde spektrophotometrisch überprüft, indem die Änderungsrate der Absorption bei 345 nm gemessen wurde. Die optimalen Betriebsbedingungen hinsichtlich der Konzentration der Reagenzien sowie der Temperatur wurden ermittelt. Die lineare Kalibrierungskurve lag im Bereich von 1,94 to 19,4 µg/ml, mit einer Standardabweichung von 2,77 bis 4,15%. Die optimierten Bedingungen ergaben eine theoretische Nachweisgrenze von 0,6 µg/ml, basierend auf dem 3.3So-Kriterium. Die entwickelte Methode ist sensitiv, präzise sowie reproduzierbar und könnte bei der Routineanalyse von KS in Propolis zum Einsatz kommen.
Keywords: caffeic acid, interference, kinetic procedure, propolis
Schlüsselwörter: Kaffeesäure, Interferenz, kinetisches Verfahren, Propolis
danijelaaakostic@yahoo.com
Arch Lebensmittelhyg 70,
111–116 (2019)
DOI 10.2376/0003-925X-70-111
© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X