1) Laboratory of Biotoxicology, Department of Biology, University of Djilali Liabes, Sidi Bel Abbès 22000, Algeria; 2) Laboratory of Natural Bioresources, Department of Biology, Hassiba Benbouali University, Chlef 02000, Algeria
Belhadj Benziane Abdelhammid1), Dilmi Bouras Abdelkader2), Mezaini Abdelkader2), Belhadri Ahmed2), Benali Mohammed1)
The objective of this work is to investigate how exposed is the Algerian population to ACR. It is a toxic chemical that forms during the cooking of certain foods. Acrylamide content was analyzed in food typically found in the Algerian diet. The food was acquired randomly and classified into five groups: i) potatoes and derivatives; ii) cereals and cereal products; iii) stimulants; iv) protein-rich foods such as meat, fish and milk; v) non-carbonated beverages, and vi) others. ACR content was analyzed according to the ISO-EN-16618:2015 using liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry. Potato-based foods contained the highest level of ACR. ACR consumption levels were studied to estimate both, the frequency of consumption and the level of exposure to ACR. A questionnaire assessing the amount and the type of food consumed was used in 788 households families. The survey results were combined with the acrylamide content analysis. The study showed that Algerians were exposed to an average ACR concentration of 0.2 to 0.4 μg per kg of body weight per day. The major contributors to this exposure were potato fries and biscuits. Each person in the population studied appeared to have been exposed to ACR through diet. Mitigation strategies must be introduced to reduce ACR exposure among the Algerian population.
Das Ziel dieser Arbeit ist zu untersuchen, wie die algerische Bevölkerung gegenüber ACR exponiert ist. Es ist eine giftige Chemikalie, die sich beim Kochen bestimmter Lebensmittel bildet. Der Acrylamidgehalt wurde in Nahrungsmitteln analysiert, die typischerweise in der algerischen Diät gefunden werden. Das Essen wurde zufällig gesammelt und in fünf Gruppen eingeteilt: i) Kartoffeln und Derivate; ii) Getreide und Getreideprodukte; iii) Stimulanzien; iv) proteinreiche Lebensmittel wie Fleisch, Fisch und Milch; und v) nicht kohlensäurehaltige Getränke. Der ACR-Gehalt wurde gemäß der ISO-EN-16618: 2015 durch Flüssigkeitschromatographie in Verbindung mit Tandem-Massenspektrometrie analysiert. Lebensmittel auf Kartoffelbasis enthielten das höchste ACR-Niveau. Die ACR-Verbrauchsmengen wurden untersucht, um sowohl die Häufigkeit des Konsums als auch die Höhe der ACR-Exposition zu schätzen. In 788 Familien wurde ein Fragebogen zur Bewertung der Menge und der Art der konsumierten Lebensmittel verwendet. Die Umfrageergebnisse wurden mit der Acrylamid-Gehaltsanalyse kombiniert. Die Studie zeigte, dass Algerier einer durchschnittlichen ACR-Konzentration von 0,2 bis 0,4 μg pro kg Körpergewicht pro Tag ausgesetzt waren. Die Hauptursachen für dieses Engagement waren Kartoffelchips und Kekse. Jede Person in der untersuchten Population schien ACR durch Diät ausgesetzt gewesen zu sein. Es müssen Minderungsstrategien eingeführt werden, um die ACR-Exposition der algerischen Bevölkerung zu reduzieren.
Keywords: acrylamide, process contaminant, exposure, frequency of food consumption
Schlüsselwörter: Acrylamid, Prozess Verunreinigung, Exposition, Häufigkeit des Verzehrs von Lebensmitteln
Biobelhadj@yahoo.fr
Arch Lebensmittelhyg 70,
48–55 (2019)
DOI 10.2376/0003-925X-70-48
© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X