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1) College of Food Science, Southwest University, 216 Tian Sheng Qiao, Beibei, Chongqing, PRC; 2) School of Forests and Bioscience, Chongqing University of Arts and Sciences, 319 Honghe Road, Yong Chuan, Chongqing, PRC; 3) Academic Committee of the International Research Centre for Sustainable Built Environment of Chongqing University

Evaluation of nutritional and other ­functional qualities as well as dietary safety of pumpkin leaves

Bewertung der ernährungsphysiologischen und anderen funktionellen ­Eigenschaften sowie der Lebensmittelsicherheit von Kürbisblättern

Guangpu Zeng1), Wenbiao Wu1,3), Wei Huang2)


Summary

Currently there is a great demand of finding health food resources in the world. ­Presently, large quantities of pumpkin leaves are underutilized. Their potential of being exploited as a health food resource was therefore evaluated in this study. The experimental results indicated that pumpkin leaves were rich in proteins, all essential amino acids, most vitamins (including B1, B2, B3, B5, B6, B11, C, A, E and K) and most essential mineral nutrients (including K, Na, P, Ca, Mg, Fe, Zn and Cu) and that they contained significant amount of other functional compounds including polyphenols, alkaloids, saponins and phytates which contributed significantly to the antioxidative capacity of pumpkin leaf extract. A diet with over 90 % source of dietary proteins attributed to pumpkin leaves can be safely consumed throughout lifetime. Comparing with the growth curve of mice fed on a conventional diet, that of mice tested on the pumpkin leaf diet was identical, but their lifespan was significantly longer. Pumpkin leaf powder was therefore concluded to be nutritious and safe for consumption and rich in some other components beneficial to health. These illustrated the potentiality of pumpkin leaves as a valuable health food resource.

Zusammenfassung

Weltweit gibt es einen hohen Bedarf an gesunden Nahrungsmitteln. Derzeit werden große Mengen an Kürbisblättern nicht genutzt. In dieser Studie wurde das Potenzial von Kürbisblättern als Lebensmittelressource bewertet. Die experimentellen Ergebnisse zeigten, dass die Kürbisblätter reich an Proteinen, allen essentiellen Aminosäuren, vielen Vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B11, C, A, E und K) und wichtigsten Mineralstoffen (einschließlich K, Na, P, Ca, Mg, Fe, Zn und Cu) waren. Des Weiteren enthielten die ­Kürbisblätter signifikante Mengen an sekundären Pflanzenstoffen einschließlich Poly­phenolen, Alkaloiden, Saponinen und Phytaten. Diese trugen signifikant zur antioxidativen Kapazität des Kürbisblattextrakts bei. Eine Ernährung, deren Nahrungsprotein mit über 90 % aus Kürbisblättern besteht, kann bedenkenlos lebenslang konsumiert werden. Des Weiteren wurden Wachstumskurven von Mäusen, die mit einer herkömmlichen Diät gefüttert wurden und von Mäusen, die mit einer Kürbisblattdiät gefüttert wurden, verglichen. Die Wachstumskurven waren identisch, jedoch war die Lebens­dauer der Mäuse, die mit einer Kürbisblattdiät gefüttert wurden signifikant länger. ­Kürbisblattpulver wurde daher als nahrhaft und für den Verzehr sicher eingestuft und reich an anderen gesundheitsfördernden Bestandteilen. Dies verdeutlicht das Potenzial von Kürbisblättern als wertvolle Ressource für die Gesundheit.

Keywords: Nutrition, Dietary safety evaluation, Pumpkin leaves, Health food resource


Schlüsselwörter: Ernährung, Ernährungssicherheit, Kürbisblätter, Nahrungsressource


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Arch Lebensmittelhyg 70,
23–29 (2019)
DOI 10.2376/0003-925X-70-23

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© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X

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