Dies ist eine Zusammenfassung. Um den vollständigen Artikel zu lesen, befolgen Sie bitte die Hinweise unterhalb der Zusammenfassung.

1) Department of Food Engineering, Faculty of Engineering, Kırklareli University, Kırklareli 39000, Turkey; 2) Institute of Food Quality and Food Safety, Research Center for Emerging Infections and Zoonoses (RIZ), University of Veterinary Medicine Hannover, 30559 Hannover, Germany

Determination of Seasonal Distribution of Aflatoxin M1 Level in Cheese Production

Bestimmung der saisonalen Verteilung des Aflatoxin M1-Gehalts in der Käseproduktion

Bayram Çetin1, Yılmaz Özcan1, Hatice Şanlıdere Aloğlu1, André Becker2, Amir Abdulmawjood2


Summary

The aim of this study was to determine the Aflatoxin M1 (AFM1) quantities in raw milk samples and cheese samples produced from the same lot. The samples were obtained from six dairy plants in four different seasons. AFM1 amounts of the samples were assessed by a Reverse-Phase High Performance Liquid Chromatography (RP-HPLC) ­device with fluorescence detector, using a preliminary immune affinity column (IAC) for post-column derivatization and these values were compared with legal limits. Average of AFM1 values of raw milk samples were determined to be 41.9 ng/l, 31.3 ng/l, 68.5 ng/l and 92.0 ng/l in spring, summer, autumn, and winter, respectively. 54.2 % of the investigated milk samples exceeded legal limits. AFM1 concentrations were higher during the autumn and winter. Average values of AFM1 in cheese samples were determined to be 92.7 ng/kg, 72.3 ng/kg, 190.6 ng/kg and 255.8 ng/kg in spring, summer, autumn, and winter, respectively. AFM1 was at levels of 1.25 to 5.18-fold higher than those presented in the raw milk used for the cheese production. Based on the ad­missible limit, 16.7 % of the cheese samples were shown to have exceeded this valid maximum limit value. Consequently, it was found that seasonal change had a signi­ficant effect on the amount of AFM1.

Zusammenfassung

Ziel der Studie war es die Konzentrationen von Aflatoxin M1 (AFM1) in Rohmilch und ­daraus produziertem Käse zu bestimmen. Die entsprechenden Proben wurden von sechs verschiedenen Molkereien zu vier verschiedenen Jahreszeiten bezogen. Die ­Probenvorbereitung erfolgte über eine Immunaffinitätssäule (IAC) mit anschließender Bestimmung des AFM1 Gehalt mittels Umkehrphasen-Hochleistungsflüssigkeits-Chromatographie (RP-HPLC) mit Fluoreszenz-Detektor. Die Ergebnisse wurden mit gesetzlichen Grenzwerten verglichen. Die durchschnittlichen AFM1 Werte der Rohmilch­proben lagen bei 41.9 ng/l (Frühling), 31.3 ng/l (Sommer), 68.5 ng/l (Herbst) und 92.0 ng/l (Winter). 54.2 % der untersuchten Milchproben überschritten den gesetzlichen Grenzwert. AFM1 Konzentrationen waren im Herbst und Winter höher. Die durchschnittlichen AFM1 Werte in den Käseproben lagen bei 92.7 ng/kg (Frühling), 72.3 ng/kg (Sommer), 190.6 ng/kg (Herbst) und 255.8 ng/kg (Winter). Der AFM1 Gehalt in den Käseproben war um das 1.25 bis 5.18-fache höher als in der Rohmilch. 16.7 % der untersuchten Käseproben überschritten den gesetzlichen Grenzwert. Es konnte ein signifikanter saisonaler Effekt auf die AFM1 Gehalte festgestellt werden.

Keywords: Aflatoxin M1, Mycotoxin, Raw milk, Cheese


Schlüsselwörter: Aflatoxin M1, Mycotoxin, Rohmilch, Käse


Korrespondenzadresse E-Mail

Amir.Abdulmawjood@tiho-hannover.de

Weitere Informationen zum Beitrag

Arch Lebensmittelhyg 70,
17–22 (2019)
DOI 10.2376/0003-925X-70-17

Copyright

© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X

Um den vollständigen Artikel zu lesen, haben Sie die folgenden Möglichkeiten: