1Research Center for Environmental Determinants of Health (RCEDH), Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran;
2Student Research Committee, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran;
3Department of Environmental Health Engineering, Student Research Committee, School of Public Health, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran;
4Mechanical Engineering Department, Faculty of Engineering and the Built Environment, University of Johannesburg, 2006, South Africa
Meghdad Pirsaheb1, Farhad Amirian2, Nazir Fattahi1, Yadolah Fakhri3, Rokhsareh Akbarzadeh4, Anvar Asadi1
The widespread application of pesticides by human can result in the accumulation of pesticides in the food and environment which has a serious effect of human and environmental health. This study was conducted to measure residues of 3 widely used pesticides namely diazinon, phosalone and endosulfan in pasteurized milk samples which were collected from different brands in Kermanshah city, Iran. Three milk brands with high distribution were collected from local supermarkets during study period. The selected pesticides were detected in milk samples using HPLC-UV with ultrasound-assisted dispersive liquid-liquid microextraction and solidification of floating organic drop (UA-DLLME-SFO) method. The method detection limit (MDL) was estimated on the basis of the results of 6 replicate analyses of a milk sample spiked with each pesticide standard and was at the range of 1–3 µg/L. Under the optimum conditions, recoveries in milk samples were in the range of 64–72 %. The calibration graphs were linear in the range of 10–800 µg/L and limit of detections (LODs) were in the range of 1–3 µg/L. The mean concentration in the pasteurized milk samples (n = 27) were: 19.43, 3.51 and 3.16 µg/L and the frequency of detection of pesticides in the milk samples were 44.4 %, 11.1 % and 11.1 % for diazinon, phosalone and endosulfan, respectively. Approximately 22.2 % of the samples contained at least one pesticide at detectable level. In conclusion the residues of the detected pesticides were lower than the residue limits set by the FAO/WHO, however, bioaccumulation of these residues is likely to pose health risk to the consumers of milk in Kermanshah city.
Die weitverbreitete Anwendung von Pestiziden kann zur Anhäufung von Pestiziden in der Nahrung und in der Umwelt führen, was zu Auswirkungen auf die Gesundheit von Mensch und Umwelt haben kann. Diese Studie wurde durchgeführt, um Rückstände von drei weit verbreiteten Pestiziden, Diazinon, Phosalon und Endosulfan, in pasteurisierten Milchproben verschiedener Marken aus der Stadt Kermanshah (Iran) zu untersuchen. Drei Milchmarken mit hoher Verbreitung wurden während des Studienzeitraums von lokalen Supermärkten analysiert. Die ausgewählten Pestizide wurden in Milchproben unter Verwendung von HPLC-UV mit Ultraschall-gestützter dispersiver Flüssig-Flüssig-Mikroextraktion und Verfestigung der Methode des schwebenden organischen Tropfens (UA-DLLME-SFO) nachgewiesen. Die Nachweisgrenze wurde auf der Basis der Ergebnisse von 6 Wiederholungsanalysen einer mit jedem Pestizidstandard dotierten Milchprobe ermittelt und lag im Bereich von 1–3 µg/l. Unter optimalen Bedingungen lag die Wiederfindung in den Milchproben im Bereich von 64–72 %. Die Kalibrierungsgraphen waren linear im Bereich von 10–800 µg/l und die Nachweisgrenze (LOD) lag im Bereich von 1–3 µg/l. Die mittlere Konzentration in den pasteurisierten Milchproben (n = 27) betrug: 19,43 µg, 3,51 µg und 3,16 µg/l. Die Häufigkeit des Nachweises von Pestiziden in den Milchproben betrug 44,4 %, 11,1 % und 11,1 % für Diazinon, Phosalon und Endosulfan. Ca. 22,2 % der Proben enthielten mindestens ein Pestizid in nachweisbarer Menge. Zusammenfassend ist festzustellen, dass die Rückstände der nachgewiesenen Pestizide unter den von der FAO/WHO festgesetzten Rückstandshöchstgehalten lagen. Die Bioakkumulation dieser Rückstände ist jedoch wahrscheinlich ein Gesundheitsrisiko für die Verbraucher von Milch in der Stadt Kermanshah.
Keywords: Pesticides, Monitoring, Organophosphorus pesticides, Pasteurized milk, Endosulfan
Schlüsselwörter: Pestizide, Monitoring, Organophosphor-Pestizide, pasteurisierte Milch, Endosulfan
anvarasadi@sbmu.ac.ir
Arch Lebensmittelhyg 69,
155–159 (2018)
DOI 10.2376/0003-925X-69-155
© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X