University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Sladjana Stajčić, Gordana Ćetković, Biljana Pajin, Ivana Lončarević, Jasna Čanadanović-Brunet, Sonja Djilas
In this study waste of five tomato genotypes was used to prepare lipophilic, hydrophilic and dietary fibre fractions. Depending on the tomato genotype, waste contained different quantities of insoluble dietary fibre (23.67–36.20 g/100 g DW) and soluble dietary fibre (0.07–7.39 g/100 g DW). Total antioxidant activity of tomato waste, presented as Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC), ranged from 1143.58 µmol TEAC/100 g DW for the Rutgers waste to 1822.83 µmol TEAC/100 g DW for the Knjaz waste. Our results showed that tomato waste is a rich source of bioactive compounds and may be used as a functional food ingredient.
In dieser Studie wurden die Reststoffe von fünf verschiedenen Tomaten-Genotypen verwendet, um lipophile, hydrophile und Nahrungsfasern zu gewinnen. Abhängig vom Genotyp der Tomaten enthielten die Reststoffe unterschiedliche Mengen an unlöslichen und löslichen Nahrungsfaser-Fraktionen (23.67–36.20 g/100 g TG und 0.07–7.39 g/100 g TG). Die gesamte antioxidative Aktivität des Tomatenreststoffe, als Trolox Equivalent Antioxidative Capacity (TEAC) dargestellt, betrug von 1,143.58 µmol TEAC/100 g TG (Rutgers-Genotyp) bis 1,822.83 µmol TEAC/100 g TG (Knjaz-Genotyp). Die Ergebnisse zeigen, dass Tomatenreststoffe eine reiche Quelle an bioaktiven Stoffen beinhalten und als funktionelle Zutat in Lebensmittel verwendet werden können.
Keywords: tomato pomace, tomato fractions, dietary fibre content, antioxidant capacity
Schlüsselwörter: Tomatenreststoffe, Tomatenfraktionen, Nahrungsfasern, antioxidative Kapazität
sladja@uns.ac.rs
Arch Lebensmittelhyg 69,
92–98 (2018)
DOI 10.2376/0003-925X-69-92
© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X