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Max Rubner-Institut, Federal Research Institute of Nutrition and Food, Department of ­Safety and Quality of Fruit and Vegetables, Karlsruhe, Germany

Antibiotic susceptibility of Enterobacteria­ceae, isolated from sprouts, mixed salads and ready-to-eat salads in Germany

Antibiotika-Empfindlichkeit von Enterobacteriaceae isoliert aus Sprossen, Mischsalaten und „Ready-to-Eat“ Salaten in Deutschland

Dominic A. Stoll, Natalie C. Stark, Biserka Becker, Sabine E. Kulling, Melanie Huch


Summary

A collection of 109 Enterobacteriaceae isolates originating from sprouts, mixed ­salads and ready-to-eat salads bought in retail in south-western German super­markets from April 2015 to February 2016 have been phenotypically characterized and were tested for susceptibility to antibiotics, in particular extended-spectrum ß-lactamases. Only six isolates were found to be multi-resistant to three antibiotics substance groups (acylureidopenicillins, 3rd or 4th generation cephalosporins and ­fluorochinolones) namely four isolates belonging to Enterobacter spp. and two to ­Citrobacter spp. Therefore, the impact on the overall safety and quality of the ­surveyed German products can be regarded as inconspicuous in the light of antibiotic resistant Enterobacteriaceae.

Zusammenfassung

Im Zeitraum zwischen April 2015 und Februar 2016 wurden aus dem Einzelhandel im Süd-Westen Deutschlands Sprossen, Misch- und Fertigsalate bezogen. Aus diesen Produkten wurden 109 Isolate aus der Familie Enterobacteriaceae gewonnen und phänotypisch auf Antibiotikaresistenzen untersucht. Der Fokus lag auf dem Vorkommen von ß-Laktamasen mit breitem Wirkungsspektrum. Lediglich sechs dieser Isolate erwiesen sich als resistent gegen drei Antibiotikagruppen (Acylureidopenicilline, Cephalosporine der 3. oder 4. Generation und Fluorochinolone), davon wurden vier Isolate als Enterobacter spp. und zwei Isolate als Citrobacter spp. identifiziert. Aufgrund der hier vorliegenden Ergebnisse kann der Einfluss antibiotikaresistenter Enterobacteriaceae, isoliert aus den untersuchten Produktgruppen, hinsichtlich ­Sicherheit und Qualität als unauffällig gewertet werden.

Keywords: antimicrobial resistance, enterobacteria, fresh produce


Schlüsselwörter: Antibiotikaresistenz, Enterobakterien, pflanzliche Produkte


Korrespondenzadresse E-Mail

melanie.huch@mri.bund.de

Weitere Informationen zum Beitrag

Arch Lebensmittelhyg 69,
49–56 (2018)
DOI 10.2376/0003-925X-69-49

Copyright

© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X

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