1) Pharmaceutics Research Center, Institute of Neuropharmacology, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran; 2) Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran; 3) Herbal and Traditional Medicines Research Center, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran; 4) Neuroscience Research Center, Institute of Neuropharmacology and Department of Biochemistry, School of Medicine, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran
Payam Khazaeli1,2), Mitra Mehrabani3), Mahmoud Reza Heidari1), Gholamreza Asadikaram4), Moslem Lari Najafi1)
Aflatoxins are the potent natural hepatotoxic, teratogenic, carcinogenic and immunosuppressive fungal agents with significant effects on humans and animals. The aim of the current study was to determine the efficacy of temperature in reducing the AF content in a laboratory setting to offer the optimal microwave conditions. In this experimental study, the effect of microwave on reduction of AF concentrations in contaminated pepper samples was evaluated in a laboratory setting. The treatment protocols showed some level of AF degradation, a significant reduction has been reported in the AF concentrations of the samples heated at 900 watts for 30–240 seconds. Moreover, a significant difference was observed between AF decompositions in different treatment conditions (P<0.001). Degradation of AFB1 was found to be time- and temperature-dependent. The findings of the present study indicated that microwave heating could cause a significant reduction in AF concentrations, compared to normal heating.
Aflatoxine sind starke natürliche hepatotoxische, teratogene, karzinogene und immunsuppressive Pilzgifte mit bedeutsamen Wirkungen auf Mensch und Tier. Ziel dieser Studie war es, die Wirkung von Temperatur auf den Aflatoxingehalt unter Laborbedingungen zu bestimmen, um die optimalen Mikrowellenbedingungen aufzuzeigen. In dieser experimentellen Studie wurde die Wirkung der Mikrowellen auf die Reduktion von AF-Konzentrationen von kontaminierten Paprikapulver im Laborbereich untersucht. Die Behandlungsprotokolle zeigten einen gewissen Grad an AF-Abbau. Eine signifikante Reduktion der AF-Konzentrationen der Proben wurde bei 900 Watt für 30–240 Sekunden Erhitzung erzielt. Darüber hinaus wurde ein signifikanter Unterschied zwischen AF-Abbau bei verschiedenen Behandlungsbedingungen (P <0,001) beobachtet. Der Abbau von Aflatoxin B1 war zeit- und temperaturabhängig. Die Ergebnisse der vorliegenden Studie zeigten, dass die Mikrowellenerwärmung eine signifikante Reduktion der AF-Konzentrationen im Vergleich zur normalen Erwärmung bewirken können.
Keywords: Aflatoxin, Capsicum, Microwave
Schlüsselwörter: Aflatoxin, Capsicum, Mikrowellen
drlarinajafi@gmail.com
Arch Lebensmittelhyg 68,
128–132 (2017)
DOI 10.2376/0003-925X-68-128
© M. & H. Schaper GmbH & Co.
ISSN 0003-925X