Ecological parameters which control the in vitro development and growth of Klebsiella isolates from traditional Serbian cheese
Ökologische Parameter, die in-vitro-Entwicklung und das Wachstum von Klebsiella-Isolaten aus traditionellem serbischem Käse steuern
Department of Science
Institute of Information Technologies
University of Kragujevac
Jovana Cvijića bb
34000 Kragujevac
Serbia
katarina.mladenovic@pmf.kg.ac.rs
In this study, the effects of different temperatures, pH, salt concentrations and different growth media on the planktonic growth, biofilm formation, and formed biofilm of Klebsiella oxytoca, Klebsiella ornithinolytica, and Klebsiella pneumoniae were investigated. These bacteria were isolated from autochthonous Serbian cheese (from the Sokobanja region). Klebsiella pneumoniae ATCC 70063 was used as a positive control. The influence of environmental factors was examined. Planktonic growth, biofilm formation, and formed biofilm were determined using the spectrophotometric method. Bacterial strains demonstrated better planktonic growth and biofilm formation in Tryptic soy broth. The results of our study confirmed that limiting factors for planktonic growth and biofilm formation were the temperature of 4°C and the salt concentration above 6.5%. Lower development of biofilm was demonstrated in pH 5.5 and 8.5, as well as in the salt concentrations of 4% and 6.5% It can be concluded that various physicochemical parameters of natural processing conditions exerted substantial influence on the planktonic growth and biofilm formation of Klebsiella isolates originated from cheese.
In dieser Studie wurden die Auswirkungen unterschiedlicher Temperaturen, pH-Werte, Salzkonzentrationen und unterschiedlicher Wachstumsmedien auf das Planktonwachstum, die Biofilmbildung und den gebildeten Biofilm von Klebsiella oxytoca, Klebsiella ornithinolytica und Klebsiella pneumoniae untersucht. Diese Bakterien wurden aus autochthonem serbischem Käse (aus der Region Sokobanja) isoliert. Klebsiella pneumoniae ATCC 70063 wurde als positive Kontrolle verwendet. Der Einfluss von Umweltfaktoren wurde untersucht. Das planktonische Wachstum, die Biofilmbildung und der gebildete Biofilm wurden unter Verwendung der spektrophotometrischen Methode bestimmt. Bakterienstämme zeigten ein besseres planktonisches Wachstum und eine bessere Biofilmbildung in tryptischer Sojabrühe. Die Ergebnisse unserer Untersuchung zeigten, dass begrenzende Faktoren für das Planktonwachstum und die Biofilmbildung die Temperatur bei 4 ° C und die Salzkonzentration über 6,5% waren. Eine geringere Entwicklung des Biofilms wurde bei pH 5,5 und 8,5 sowie bei Salzkonzentrationen von 4% und 6,5% nachgewiesen. Es kann geschlossen werden, dass verschiedene physikalisch-chemische Parameter der Verarbeitungsbedingungen in der Natur einen wesentlichen Einfluss auf das planktonische Wachstum und die Biofilmbildung von Klebsiella-Isolaten hatten aus Käse.