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Amino acid decarboxylase activity, biofilm formation and antibiotic resistance of gram-negative bacteria isolated from marine fish, calf meat and chicken

Aminosäuren-Dekarboxylase-Aktivität, Biofilmbildung und Antibiotikaresistenz gramnegativer Bakterien isoliert aus Meeresfischen, Kalbs- und Hähnchenfleisch

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Affiliation
1 Department of Biology, Faculty of Science, Gazi University, Teknikokullar, Ankara 06500 , Turkey

Dr. Neslihan Gundog˘an
Department of Biology, Faculty of Science
Gazi University, Teknikokullar
Ankara 06500
Turkey
gundogan@gazi.edu.tr

J. Food Safety Food Qual. 2019 , 70(4), 99–110; https://doi.org/10.2376/0003-925X-70-99
Abstract

The present study was carried out to test amino acid decarboxylase activity, biofilm formation and antibiotic resistance of 404 Gram-negative bacteria isolated from ­marine fish, minced veal and chicken. The following isolates were identified: Esherichia coli, Enterobacter cloacae, Klebsiella oxytoca, Citrobacter freundii, Hafnia alvei, Serratia marcescens, Pantoea agglomerans, Serratia fanticola, Proteus vulgaris, Citrobacter amalonaticus, Rahnella aquatilis, Morganella morganii, Escherichia vulneris, Klebsiella pneumoniae, Providencia rettgeri, Aeromonas hydrophila, Aeromonas caviae, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas putida, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas oryzihabitans, Acinetobacter lwoffii, Acinetobacter baumannii and Shewanella putrefaciens. Two E. coli O157 isolates were isolated from minced veal. Decarboxylase activity was quite common for Gram-negative bacteria and over 70% of isolates could decarboxylate at least one amino acid, and lysine was the most frequently decarboxylated amino acid. According to our results, 60.3% and 62.6% of the Gram-negative bacteria produced slime and biofilm, respectively. In the antimicrobial susceptibility test, the isolates were highly resistant to ampicillin, and ß-lactamase inhibitors. Multiple antibiotic resistance indices are ranged from 0.29 to 0.64, suggesting exposure to antibiotic contamination. One hundred forty four (35.6%) out of 404 isolates were identified as extended spectrum ß-lactamase (ESBL)-producers.

Zusammenfassung

Die vorliegende Studie wurde durchgeführt, um die Aminosäure-Decarboxylase-Akti­vität, die Biofilmbildung und die Antibiotikaresistenz von 404 gramnegativen Bakterien­stämmen zu untersuchen, die aus Meeresfischen, Kalbshack- und Hähnchenfleisch isoliert wurden. Folgende Isolate wurden identifiziert: Escherichia coli, Enterobacter cloacae, Klebsiella oxytoca, Citrobacter freundii, Hafnia alvei, Serratia marcescens, ­Pantoea agglomerans, Serratia fanticola, Proteus vulgaris, Citrobacter amalonaticus, Rahnella aquatilis, Eitrobacter amalonaticus, Aeromonas hydrophila, Aeromonas ­caviae, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas putida, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas oryzihabitans, Acinetobacter lwoffii, Acinetobacter baumannii und Shewanella putrefaciens. Zwei E. coli O157-Isolate wurden aus Kalbshackfleisch isoliert. Die Decarboxylase-Aktivität war bei gramnegativen Bakterien verbreitet, über 70% der Isolate konnten mindestens eine Aminosäure decarboxylieren. Lysin war die am häufigsten decarboxylierte Aminosäure. Nach unseren Ergebnissen produzierten 60,3% und 62,6% der gramnegativen Bakterien Schleim bzw. Biofilm. Im antimikrobiellen Empfindlichkeitstest waren die Isolate gegen Ampicillin- und ß-Lactamaseinhibitoren hochresistent. Mehrere Antibiotikaresistenzindizes lagen im Bereich von 0,29 bis 0,64, was auf eine Exposition gegenüber Antibiotikakontamination hindeutete. 144 (35,6%) von 404 Isolaten wurden als Extended-Spectrum Beta-Lactamasen (ESBL) Produzenten mit erweitertem Spektrum identifiziert.

Keywords
Amino acid decarboxylase
antibiotic resistance
biofilm
chicken
fish
Gram-negative bacteria
minced veal
Schlüsselwörter
Aminosäuredecarboxylase
Antibiotikaresistenz
Biofilm
Fisch
gramnegative Bakterien
Kalbshackfleisch
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