The contribution of lipophilic, hydrophilic and dietary fibre fractions to total antioxidant activity of tomato waste
Die Beteiligung von lipophilen, hydrophilen und Nahrungsfaser-Fraktionen an der antioxidativen Aktivität von Tomatenreststoffen
Dr. Sladjana Stajcˇ ic´
University of Novi Sad
Faculty of Technology
Bulevar Cara Lazara 1
21000 Novi Sad
Serbia
sladja@uns.ac.rs
In this study waste of five tomato genotypes was used to prepare lipophilic, hydrophilic and dietary fibre fractions. Depending on the tomato genotype, waste contained different quantities of insoluble dietary fibre (23.67–36.20 g/100 g DW) and soluble dietary fibre (0.07–7.39 g/100 g DW). Total antioxidant activity of tomato waste, presented as Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC), ranged from 1143.58 µmol TEAC/100 g DW for the Rutgers waste to 1822.83 µmol TEAC/100 g DW for the Knjaz waste. Our results showed that tomato waste is a rich source of bioactive compounds and may be used as a functional food ingredient.
In dieser Studie wurden die Reststoffe von fünf verschiedenen Tomaten-Genotypen verwendet, um lipophile, hydrophile und Nahrungsfasern zu gewinnen. Abhängig vom Genotyp der Tomaten enthielten die Reststoffe unterschiedliche Mengen an unlöslichen und löslichen Nahrungsfaser-Fraktionen (23.67–36.20 g/100 g TG und 0.07–7.39 g/100 g TG). Die gesamte antioxidative Aktivität des Tomatenreststoffe, als Trolox Equivalent Antioxidative Capacity (TEAC) dargestellt, betrug von 1,143.58 µmol TEAC/100 g TG (Rutgers-Genotyp) bis 1,822.83 µmol TEAC/100 g TG (Knjaz-Genotyp). Die Ergebnisse zeigen, dass Tomatenreststoffe eine reiche Quelle an bioaktiven Stoffen beinhalten und als funktionelle Zutat in Lebensmittel verwendet werden können.