Macro- and micro-nutrient element contents of some fruit growing in Minsk, Belarus
Mineralstoffe und Spurenelemente in Obst aus Minsk, Belarus
Dr. Mehmet Musa Özcan
Department of Food Engineering
Faculty of Agriculture
University of Selc¸uk
42031 Konya
Turkey
mozcan@selcuk.edu.tr
Mineral contents of several fruits growing in Minsk in Belarus were determined by Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectrometry (ICP-AES). The highest K (19141 mg/kg) was found in redberry sample, followed by red plum (big) (13352 mg/Kg), strawberry (13287 mg/Kg), blackberry (12896 mg/kg), yellow grape (12215 mg/kg), yellow plum H1 (12438 mg/kg), yellow plum H2 (12124 mg/kg), black grape (big) (11472 mg/kg), black grape (small) (11692 mg/kg), red plum (small) (10743 mg/Kg) and grape (red) (10572 mg/kg). P contents of fruits changed between 394 mg/kg wild apple) and 3422 mg/kg (redberry). Cr, Mo, Ni and Pb were found in very low concentrations. Generally, while Cu contents of fruits change between 1.6 mg/Kg (red hybrit apple) and 8 mg/kg (red berry), Fe contents ranged from 12.5 mg/kg (yellow pear) to 51.4 mg/kg (black berry). It appears that fruits could serve as good source of some nutrients.
Der Mineralstoffgehalt verschiedener Obstsorten wurde durch induktiv gekoppelte Plasma-Atomemissionsspektrometrie (ICP-AES) bestimmt. Der höchste Kaliumgehalt (19.141 mg/kg) wurde in Holunderbeeren festgestellt, gefolgt von roten Pflaumen (groß) (13.352 mg/kg), Erdbeeren (13.287 mg/kg), Brombeeren (12.896 mg/kg), gelben Trauben (12.215 mg/kg), gelbe Pflaumen der Sorte H1 (12.438 mg/kg), gelbe Pflaumen der Sorte H2 (12.124 mg/kg), schwarze Trauben (groß) (11.472 mg/kg), schwarze Trauben (klein) (11.692 mg/kg), rote Pflaumen (klein) (10743 mg/kg) und rote Trauben (10572 mg/kg). Der P-Gehalt (Phosphorgehalt) betrug bei den Früchten zwischen 394 mg/kg (Wildapfel) und 3422 mg/kg (Rotebeeren). Cr (Chrom), Mo (Molybdän), Ni (Nickel) und Pb (Blei) wurden nur in sehr niedrigen Konzentrationen festgestellt. Obst und Beerenfrüchte können somit eine gute Quelle für bestimmte Mineralstoffe und Spurenelemente sein.