Home / Volume 66 / Issue 5 / DOI: 10.2376/0003-925X-66-128
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Pilot study on metal contents in meat portions from wild game killed by “lead-free” rifle bullets

Pilotstudie zu Metallgehalten in Fleischportionen von mit „bleifreien“ Büchsengeschossen erlegtem Wild

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Affiliation
1 Institute of Meat Hygiene, Meat Technology and Food Sciences, Department of Farm Animal and Public Health, University of Veterinary Medicine, Veterinaerplatz 1, 1210 Vienna , Austria
2 Austrian Agency of Health and Food Safety, Spargelfeldstrasse 157, A-1220 Vienna , Austria
3 Veterinary Service of the Province of Lower Austria , Austria

Dr. Peter Paulsen
Institute of Meat Hygiene, Meat Technology
and Food Sciences, Department of Farm Animals and Veterinary Public Health, University of Veterinary Medicine Vienna
Veterinaerplatz 1, 1210, Vienna, Austria
Peter.paulsen@vetmeduni.ac.at

J. Food Safety Food Qual. 2015 , 66(5), 128–131; https://doi.org/10.2376/0003-925X-66-128
Abstract

108 meat packs (obtained from hunted animals and from pork shoulder experimentally contaminated by shooting on it with bullets) were examined for radio dense fragments and after storage and boiling, subjected to simulated gastric and duo denal digestion. In both the digested and undigested fraction, contents of Al, Cr, Cu, Fe, Ni, Pb, Zn were determined. Whereas the metal contents in the digested fractions did not differ markedly from those in controls, higher metal contents were detected in undigested residues of three samples. But even in the meat portions with high metal contents, the bioavailable fraction of metals was in the same range as in meat portions with low metal levels. Although the data originate from a small sample set and should be considered a preliminary finding, the approach of studying meat portions instead of small aliquots – and the assessment, which fraction of metal particles will actually be available for absorption – has its merits, when metal contamination is inhomogeneous.

Zusammenfassung

108 Fleischportionen von erjagtem Wild und aus experimentell beschossenen Schweinsschultern wurden auf röntgendichte Partikel untersucht und, nach Lagerung und Kochen, einer Verdauung mit künstlichem Magen- sowie Dünndarmsaft unterzogen. Während die Metallgehalte in den verdauten Fraktionen sich nicht merklich von jenen der Kontrollgruppe unterschieden, wurden höhere Metallgehalte in den unverdauten Rückständen von drei Proben gefunden. Aber selbst in diesen Fleischportionen mit den hohen Metallgehalten lag die verfügbare, d. h. in der flüssigen Phase vorliegende Metallmenge, auf niedrigem Niveau. Obwohl die Daten von einer kleinen Probezahl ausgehen und als vorläufig betrachtet werden sollten, hat die Vorgangsweise der Untersuchung ganzer Fleischportionen statt aliquoter Anteile eines Homogenisates und die Differenzierung, welche Anteile der Metallpartikel nun wirklich zur Resorption verfügbar sind, ihre Vorzüge, insbesondere im Falle inhomogener Metallverunreinigungen.

Keywords
Meat from wild game
metal from rifle bullets
alimentary exposure
Schlüsselwörter
Wildfleisch
Geschoßmetall
alimentäre Exposition
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