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Original Article

Characteristics of Listeria monocytogenes strains isolated from fecal samples of healthy slaughtered livestock

Charakteristika von Listeria monocytogenes-Stämmen isoliert aus Kotproben von Schlachttieren

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Affiliation
1 Institute for Food Safety and Hygiene, Vetsuisse Faculty University of Zurich, Zurich , Switzerland

Dr. Eleonora Sarno
Institute for Food Safety and Hygiene Vetsuisse Faculty University of Zurich Winterthurerstrasse 272
CH-8057 Zurich
Switzerland
eleonora.sarno@uzh.ch

J. Food Safety Food Qual. 2015 , 66(4), 113–116; https://doi.org/10.2376/0003-925X-66-113
Abstract

Thirty-two L. monocytogenes strains isolated from fecal samples of slaughtered pigs, cattle, and sheep were characterized to gain insights into genetic relationships and virulence-associated traits. The majority (87.5 %) of the 32 strains belonged toserotype 1/2a (genetic lineage II), followed by serotype 4b (genetic lineage I). Multilocus sequence typing (MLST) grouped the 32 strains into 10 STs that were assigned to eight clonal complexes (CC1, CC4, CC6, CC8, CC29, CC37, CC54, CC90) and two singletons (ST36, ST200). ST 709 (CC90) was designated for the first time and comprised 20 serotype 1/2a strains from cattle and sheep. PCR screening for Listeriolysin S showed the presence of this virulence factor in the four lineage I/serotype 4b strains belonging to CC1, CC4, CC6, and CC54. Sequence analysis of the whole internalin A gene (inlA) of 10 strains representing the 10 STs showed that all but one strain (CC6/serotype 4b) encoded full-length proteins. Thus, slaughtered pigs, cattle, and sheep can be asymptomatic carriers of L. monocytogenes representing a potential health risk. To encounter this threat during slaughter, prevention of contamination of carcasses and the environment is of major importance, in particular adherence to good slaughter hygiene practices. With regard to slaughtered animals, process stages with an increased risk of direct or indirect fecal contami nation deserve special attention.

Zusammenfassung

Im Rahmen der vorliegenden Arbeit wurden aus Kotproben von geschlachteten Schweinen, Rindern und Schafen isolierte L. monocytogenes-Stämme weiterführend charakterisiert. Die Mehrheit (87.5 %) der 32 Stämme gehörte zum Serotyp 1/2a (genetische Linie II), gefolgt vom Serotyp 4b (genetische Linie I). Die 32 Stämme repräsentierten 10 MLST Sequenz-Typen, die sich acht klonalen Komplexen (CC1, CC4, CC6, CC8, CC29, CC37, CC54, CC90) und zwei Singletons (ST36, ST200) zuordnen liessen. ST 709 (CC90) wurde dabei zum ersten Mal beschrieben und umfasste 20 Serotyp 1/2a Stämme von Rindern und Schafen. In der PCR für Listeriolysin S erwiesen sich die vier Stämme der genetischen Linie I (Serotyp 4b; CC1, CC4, CC6, CC54) als positiv für diesen Virulenzfaktor. Die Internalin A (inlA) Sequenz analyse bei 10 Stämmen, die die 10 MLST Sequenz-Typen repräsentierten, zeigte, dass bei den meisten Stämmen dieser Virulenzfaktor in der vollen Länge kodiert wurde. Schweine, Rinder und Schafe können daher asymptomatische Träger von L. monocytogenes sein, die für den Menschen ein Gesundheitsrisiko darstellen. Bei der Fleischgewinnung ist es daher von zentraler Bedeutung, die Kontamination von Schlachttierkörpern und der Schlachthof-Umgebung zu verhindern. Entscheidend ist hierfür die strikte Einhaltung der Schlachthygiene-Massnahmen. Besondere Aufmerksamkeit ist dabei Schlachtprozessstufen mit einem erhöhten (fäkalen) Kontaminationsrisiko für die Schlachttierkörper zu schenken.

Keywords
Listeria monocytogenes
livestock
serotypes
MLST
virulence factors
Schlüsselwörter
Listeria monocytogenes
Schlachttiere
Serotypen
MLST
Virulenzfaktoren
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