Heavy metal levels in several fish species from Turkey
Schwermetallgehalte verschiedener Fischarten aus der Türkei
Bülent Ergönül
Celal Bayar University, Engineering Faculty,
Food Engineering Department
Muradiye Campus, Muradiye
45140, Manisa, Turkey
bulent.ergonul@hotmail.com
In this research, heavy metal (lead, arsenic, mercury, and cadmium) levels in edible muscle tissues of four different species of fish (flathead grey mullet [Mugil cephalus L., 1758], European pilchard [Sardina pilchardus W. 1792], gilt-head [sea] bream [Sparus aurata L., 1758], and European seabass [Dicentrarchus labrax L., 1758]) caught from Izmir Bay, open (Aegean) sea, and Karaburun fish farm (Izmir Bay) were determined. Mean heavy metal levels of all species of fish ranged below the upper limits as established by the Turkish Food Codex except Cd for three samples, and merely 2 % percent of all samples exceeded the corresponding thresholds. Values recorded in this study were markedly lower than most data from the literature from other areas of Turkey.
In dieser Studie wurden Schwermetalle (Blei, Arsen, Quecksilber und Cadmium) aus Muskelgewebe vier verschiedener Fischarten (Großkopfmeeräsche [Mugil cephalus L., 1758], Europäische Sardine [Sardina pilchardus W. 1792], Goldbrassen [Sparus aurata L., 1758] und Wolfsbarsch [Dicentrarchus labrax L., 1758]) bestimmt. Die Fische stammten aus der Bucht von Izmir (offene See und Fischzucht). Die mittleren Schwermetallgehalte lagen unterhalb der Obergrenzen des türkischen Lebensmittelkodexes. Bei drei Proben wurde die Obergrenze von Cadmium überschritten. Lediglich 2 % aller Proben überschritten die entsprechenden Grenzwerte. Die in dieser Studie erfassen Daten lagen deutlich niedriger als die in der Literatur angegeben Daten aus früheren Erhebungen aus anderen Gebieten der Türkei.