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Occurrence and determination of Helico bacter pullorum in conventional broiler-chicken farms in the Czech Republic between 2013 and 2014

Das Auftreten und Identifikation des Helicobacter pullorum in den konventionellen Broilerfarmen in der Tschechischen Republik zwischen den Jahren 2013 und 2014

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Affiliation
1 Department of Meat Hygiene and Technology, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Palackeho tr. 1/3, 612 42 Brno , Czech Republic
2 CEITEC – Central European Institute of Technology, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Palackeho tr. 1/3, 612 42 Brno , Czech Republic

Ing. Gabriela Borilova, Ph. D.
Department of Meat Hygiene and Technology
University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences
Brno
Palackeho tr. 1/3
612 42 Brno, Czech Republic
gborilova@vfu.cz

J. Food Safety Food Qual. 2015 , 66(3), 61–65; https://doi.org/10.2376/0003-925X-66-61
Abstract

The aim of this study was to monitor occurrence of Helicobacter spp. in 29 con - ventional broiler-chicken farms, in the Czech Republic, of which 6 were sampled repeatedly. In the period February 2013–March 2014, a total of 615 samples of caecum content of slaughtered broilers were examined. Detection was performed by optimized cultivation techniques using Brucella Agar with 5 % sheep blood and by PCR method. Identification at genus and species level was performed using PCRRFLP (restriction fragment length polymorphism). Presence of Helicobacter spp. was confirmed in 248 broilers (40.32 %). Using PCR-RFLP method with the restriction enzyme ApaLI, these 248 positive isolates were identified as Helicobacter pullorum. Occurrence of this new potential foodborne pathogen was confirmed in 17 conventional farms, the within-farm prevalence ranged from 40–100 %. Seasonality was not statistically significant. The results show that Helicobacter pullorum is another potential foodborne pathogen in the order Campylobacterales with a high incidence in the digestive tract of broiler chickens and may present a potential risk for human consumers. In order to ensure the safety of food of animal origin, it appears to be essential to pay attention to monitoring and further characterization of this pathogen in poultry farms in Central Europe. 

Zusammenfassung

Ziel dieser Studie war es das Vorkommen von Helicobacter spp. Bei Broilern aus konventionellen Broilerbetrieben in der Tschechischen Republik zu bestimmen. Das Vorkommen von Helicobacter spp. wurde in 29 Geflügelhaltungen erfasst, in sechs davon wiederholt. Im Zeitraum von Februar 2013 bis März 2014 wurden insgesamt 615 Proben Darminhalt (Caecum) geschlachteter Broiler untersucht. Die Unter - suchungen wurden mittels optimierter Kultivierungstechniken mit Brucella-Agar mit 5 % Hammelblut und PCR-Methode (Polymerase-Kettenreaktion) durchgeführt. Die Gattungs- und Artenidentifizierung und -typisierung erfolgte mittels der PCR-RFLPMethode (Restriktionsfragmentlängenpolymorphismus). Das Vorkommen von Helico bacter spp. wurde bei 248 Broilern bestätigt (40,32 %). Mittels der PCR-RFLPMethode und des Restriktionsenzyms Apa LI wurden alle 248 Isolate als Helico bacter pullorum typisiert. Das Auftreten des neuen potenziell Lebensmittel-assoziierten Pathogens wurde in 17 Broilerbetrieben bestätigt; die Innerherden-Prävalenz der einzelnen Betriebe betrug 40–100 %. Saisonale Unterschiede waren statistisch nicht ersichtlich. Aus den Ergebnissen der Studie geht hervor, dass Helicobacter pullorum ein weiteres potenziell Lebensmittel-assoziiertes Pathogen mit hohem Vorkommen im Verdauungstrakt von Broilern ist und damit ein mögliches Risiko für den Kon - sumenten darstellt. Zur Gewährleistung von Sicherheit und gesundheitlicher Unbedenklichkeit von Lebensmitteln tierischen Ursprungs, erscheint es von grundlegender Bedeutung, Monitoring und weitere Charakterisierungen dieses Pathogens in Geflügelzuchten in Mitteleuropa durchzuführen. 

Keywords
foodborne pathogen
broilers
enterohepatic Helicobacter
PCR-RFLP
Schlüsselwörter
Lebensmittel-assozierte Zoonose
Broiler
enterohepatische Helicobacter
PCR-RFLP
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