Home / Volume 66 / Issue 3 / DOI: 10.2376/0003-925X-66-56
Journal Browser
Volume | Year
Issue
Search
Original Article

Characteristics of Salmonella enterica ssp. enterica serotype Schwarzengrund associated with human infections in Switzerland: 2006–2010

Charakterisierung von Salmonella enterica ssp. enterica serotype Schwarzengrund Stämmen isoliert von Patienten zwischen 2006 und 2010 in der Schweiz

Show Less
Affiliation
1 Institute for Food Safety and Hygiene, National Centre for Enteropathogenic Bacteria and Listeria, University of Zurich, Winterthurerstr. 272, 8057 Zurich , Switzerland

Prof. Dr. Roger Stephan
Institute for Food Safety and Hygiene,
National Centre for Enteropathogenic Bacteria and
Listeria, University of Zurich,
Winterthurerstr. 272,
8057 Zurich, Switzerland
stephanr@fsafety.uzh.ch

J. Food Safety Food Qual. 2015 , 66(3), 56–60; https://doi.org/10.2376/0003-925X-66-56
Abstract

Salmonellosis is a gastrointestinal infection caused by Salmonella enterica and commonly acquired from contaminated food. Worldwide, Salmonella causes millions of infections and thousands of deaths annually, posing a significant threat to public health. While S. serovars Typhimurium and Enteritidis are the predominant causes of nontyphoidal salmonellosis, Salmonella serovar Schwarzengrund has hither to been an uncommon cause of human salmonellosis. However, recent reports suggest that this serovar is becoming more prevalent in Asia, Europe and the U.S.

A total of 21 strains isolated from different patients from 2006 through 2010 in Switzerland were characterized by (i) assessing phenotypic antibiotic resistance profiles using the disk diffusion method and (ii) by genotyping using pulsed-field gel electrophoresis (PFGE) after macrorestriction with XbaI in order to evaluate strain relationship.

The annual incidences from 2006 to 2010 of S. Schwarzengrund varied between 0.11/100’000 in 2006 (highest incidence, 8 cases) and 0.01/100’000 in 2010 (lowest incidence, 1case). All of the isolates were resistant to the sulfonamide antibiotic sulfamethoxazole. Two strains were resistant to the quinolone antimicrobial nalidixic acid as well as to the ß-lactam antibiotic ampicillin and were classified multi drugresistant. Analysis of PFGE data showed high similarity between the strains, as well as similarity to common international clones of S. Schwarzengrund.

These findings highlight the need for continued surveillance of occurring geno - types and of antimicrobial resistance in Salmonella spp. 

Zusammenfassung

Die Salmonellose ist eine Magen-Darm-Infektion, die durch Salmonella enterica verursacht und häufig durch kontaminierte Lebensmittel erworben wird. Weltweit verursachen Salmonellen Millionen von humanen Infektionen und Tausende von Todesfällen pro Jahr. Während die Serovare S. Typhimurium und Enteritidis die vorherrschenden Ursachen für nontyphoidale humane Salmonellosen sind, ist Salmonella Schwarzengrund bisher selten. Allerdings deuten die jüngsten Zahlen darauf hin, dass in Asien, Europa und den U.S.A. die Häufigkeit dieses Serovars ansteigt.

Im Rahmen dieser Arbeit wurden insgesamt 21 Stämme isoliert zwischen 2006 und 2010 von verschiedenen Patienten in der Schweiz und durch (i) Erstellung eines Resistenzprofils mittels Agardiffusionsmethode und (ii) durch Genotypisierung mittels Pulsfeld-Gelelektrophorese (PFGE) nach einer Makrorestriktion mit XbaI weitergehend charakterisiert.

Die Inzidenz von S. Schwarzengrund schwankte zwischen 0.11/100'000 im Jahre 2006 (höchste Inzidenz, 8 Fälle) und 0.01/100'000 im Jahr 2010 (tiefste Inzidenz, 1 Fall). Sämtliche Isolate waren resistent gegen Sulfamethoxazol. Zwei Stämme waren resistent gegen Nalidixinsäure und Ampicillin und wurden als multiresistent eingestuft. Die PFGE Daten ergaben eine hohe Ähnlichkeit der Stämme unterein - ander sowie Ähnlichkeiten mit international vorkommenden Klonen von S. Schwarzengrund.

Diese Ergebnisse unterstreichen einmal mehr die Notwendigkeit einer Über - wachung der vorkommenden Genotypen und der Antibiotikaresistenz von Salmonellen spp.  

Keywords
Salmonella Schwarzengrund
human infections
resistance profiles
genotypes
Schlüsselwörter
Salmonella Schwarzengrund
humane Infektionen
Resistenzprofil
Genotypen
Share
Back to top