Antibacterial effect of myrtle (Myrtus communis L.) leaves extract on microorganisms
Antibakterielle Wirkung von Myrtenblätterextrakten (Myrtus communis L.) auf Mikroorganismen
Mehmet Musa Özcan
Department of Food Engineering
Faculty of Agricultural
Selcuk University
42031 Konya
Turkey
mozcan@selcuk.edu.tr
The antibacterial activity of the extracts of myrtle black and white leaves was determined. By the increase of the concentration of the extracts, antibacterial activity also increased. The most effective extract was the methanol extract of the leaves of the white myrtle against S. aureus. While, effect of ethyl acetate extracts of white and black myrtle leaves were very low to S. aureus and P. vulgaris, methanol extracts of the leaves of the black myrtle inhibited the growth of it. Acetone extracts of white and black myrtle leaves were very effective against P. mirabilis. B. cereus was most resistant to ethyl acetate extract of myrtle leaves, but the reduction effect of methanol extract was very high.
Die antibakterielle Wirkung von Extrakten aus Blättern von schwarz- und weißbeerigen Myrtepflanzen wurde bestimmt. Durch die Erhöhung der Extraktkonzentrationen, wurde die antibakterielle Wirkung ebenfalls erhöht. Das wirksamste Extrakt war das Methanol-Extrakt aus den Blättern der weißen Myrte gegenüber S. aureus. Während die Wirkung der Ethylacetat-Extrakte beider Myrtenarten sich als sehr gering gegenüber S. aureus und P. vulgaris erwies. Die Methanol-Extrakte aus den Blättern der schwarzen Myrte hemmte hingegen deren Wachstum. Die AcetonExtrakte der weißen und schwarzen Myrte waren sehr wirksam gegen P. mirabilis. B. cereus zeigte sich am widerstandsfähigsten gegenüber dem Ethylacetat-Extrakt, während die Hemmwirkung des Methanol-Extraktes gegen B. cereus sehr ausgeprägt war.