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Original Article

Investigation of probiotic properties of lactobacilli bacteria isolated from human gastrointestinal tract

Untersuchung von probiotischen Eigenschaften von Lactobacilli-Bakterien aus menschlichem Gastrointestinaltrakt isoliert

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Affiliation
1 Microbiology Laboratory, Doctor Behçet UZ Hospital for Child Diseases Education and Research, 35210 Konak/I˙zmir , Turkey
2 Department of Biology, Faculty of Art and Science, Ahi Evran University, 40100 Kırsehir , Turkey
3 Sabuncuoglu Serefeddin Vocational School of Health Services, Amasya University, Amasya , Turkey

Doç. Dr. Ergin Kariptas¸
Department of Biology, Faculty of Science
Ahi Evran University
40100 Kırs¸ehir
Turkey
ekariptas@ahievran.edu.tr

J. Food Safety Food Qual. 2014 , 65(6), 151–163; https://doi.org/10.2376/0003-925X-65-151
Abstract

In this study, the probiotic characteristics of Lactobacillus which were taken from the stool samples of 30 children, aged between 5 and 15 years, were studied. The stomach medium (low pH) and bile salt tolerance, bile salt hydrolysis activity, antagonistic activity and cholesterol assimilation quantity of Lactobacillus strains were determined. It was defined that on the whole Lactobacillus strains were resistant to high acidity (pH 2.0–2.5) and sensitive to high levels of bile salt (% 1.00 Oxgall), there was no bile salt hydrolysis activity, they were resistant to vancomycin, teicoplanin and bacitracin and had antagonistic effects on pathogenic bacteria. It was noted that only L. curvatus L26 strain, which produced bacteriocin, had a general antagonistic effect; was indulgent to gastric acid and bile salt; and in different bile salt medium assimilated cholesterol at a high degree (15.22–25.42 μg/ml). At the same time, the fact that L. curvatus L26 had ß-glucuronidase digesting prebiotics and ß-galacto - sidase digesting lactose is one of its most significant probiotic properties. In the light of this information, our opinion is that L. curvatus L26 can involve potential probiotic characteristics.

Zusammenfassung

In dieser Studie wurden die probiotischen Eigenschaften von Lactobacillus, die aus den Stuhlproben von 30 Kindern im Alter von 5 bis 15 Jahren gemacht wurden, wurden untersucht. Der Magen-Medium (niedriger pH-Wert) und der Gallensalz - toleranz, Gallensalz-Hydrolyse-Aktivität, antagonistische Aktivität und Cholesterin Assimilation Menge von Lactobacillus-Stämme wurden bestimmt. Es wurde festgelegt, daß auf die gesamten Lactobacillus-Stämme waren resistent gegenüber hohen Säuregrad (pH-Wert 2,0–2,5) und empfindlich gegenüber hohen Niveaus von Gallensalz (1,00 % Ochsengalle), gab es keine Gallensäurensalz-Hydrolyse-Aktivität, sie waren resistent gegen Vancomycin, Teicoplanin und Bacitracin und hatte antago - nistische Wirkungen auf pathogene Bakterien. Es wurde festgestellt, dass nur L. curvatus L26-Stamm, der Bakteriozin produziert, hatte eine allgemeine antagonistische Wirkung; war nachsichtig Magensäure und Gallensalz; und in verschiedenen Gallensalzmedium gleich Cholesterin auf einem hohen Grad (15,22 bis 25,42 g/ml). Gleichzeitig ist die Tatsache, dass L. curvatus L26 hatte ß-Glucuronidase und ß Verdauen Präbiotika-Galactosidase Verdauen Lactose einem seiner wichtigsten probiotischen Eigenschaften. Angesichts dieser Informationen ist unsere Meinung, dass L. curvatus L26 können potenzielle probiotischen Eigenschaften beinhalten.

Keywords
Probiotic
Lactobacillus
Gastrointestinal tract
Schlüsselwörter
Probiotische
Lactobacillus
Gastrointestinaltrakt
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