Short communication:
Prevalence of IgG against hepatitis E virus, Salmonella spp., and Toxoplasma gondii in meat juice samples from wild boars hunted in Southern Italy
Kurzmitteilung:
Prävalenz von IgG gegen den Hepatitis E-Virus, Salmonella spp. und Toxoplasma gondii in Fleischsaftproben von in Süditalien gejagten Wildschweinen
Dr. Eleonora Sarno
Institute for Food Safety and Hygiene
University of Zurich
Winterthurerstr. 272
8057 Zurich
Switzerland
eleonora.sarno@uzh.ch
Free-ranging wild boars can represent a reservoir for zoonotic foodborne pathogens. They pose a threat to public health not only under food safety aspects through consumption of undercooked game meat, but also on an epidemiological level through transmission of diseases from wildlife to livestock. The aim of this study was to investigate the prevalence of immunoglobulin G (IgG) against hepatitis E virus (HEV), Salmonella spp., and Toxoplasma (T.) gondii in meat juices samples of wild boars in Southern Italy using commercial ELISA assays. We detected IgG prevalence rates of 58 % for HEV (tested with Priocheck® HEV Ab porcine), 65 % (tested with Salmotype® pig screen) and 7 % (tested with Priocheck® Salmonella Ab porcine) for Salmonella spp., and 14 % for T. gondii (tested with Priocheck® Toxoplasma Ab porcine). The high prevalence data in muscle juice samples underline the impact of wild boars as an important reservoir for zoonotic agents also in Southern Italy.
Wildschweine können ein Reservoir für Zoonoseerreger darstellen. Dies ist einerseits lebensmittelhygienisch beim Verzehr von nicht vollständig durchgegartem Wildbret, wie aber auch epidemiologisch, vor dem Hintergrund einer möglichen Über - tragung von Erregern aus der Wildschweinpopulation in die Hausschweinepopulation bedeutend. Das Ziel dieser Studie war es, die Prävalenz von Immunglobulin G (IgG) gegen Hepatitis E-Virus (HEV), Salmonella spp. und Toxoplasma (T.) gondii im Fleischsaft von Wildschweinen aus Süditalien mittles kommerzieller ELISA-Tests zu untersuchen. Dabei wurden Seroprävalenzen von 58 % für HEV (getestet mit HEV PrioCHECK ® Ab porcine), 65 % bzw. 7 % für Salmonellen (getestet mit Salmotype® pig screen; Priocheck® Salmonella Ab porcine) und 14 % für T. gondii (getestet mit PrioCHECK® Toxoplasma Ab porcine) gefunden. Die hohen Seroprävalenzdaten unterstreichen die Bedeutung der Wildschweine auch in Süditalien als wichtiges Reservoir für Zoonoseerreger.