Contents of biogenic amines, Total Aerobic Counts, and prevalence of nematode larvae and Listeria monocytogenes in fish and fish products sold at retail in Vienna
Gehalte an biogenen Aminen, aerobe Gesamtkeimzahl und Vorkommen von Nematodenlarven und Listeria monocytogenes in Fisch und Fischereierzeugnissen in Wien
Dr. Kashif Nauman
Institute of Meat Hygiene, Meat Technology and Food
Sciences, Department of Farm Animal and Public
Health, University of Veterinary Medicine Vienna
Veterinaerplatz 1
1210, Vienna
Austria
kashifctn@gmail.com
Ready to eat (RTE) fishery products (n = 53) and non-ready to eat (Non-RTE) fish samples (n = 49) were obtained from retail shops in Vienna. The 102 samples were analyzed for content of biogenic amines, total aerobic count and Listeria monocytogenes (in 25 g). Raw and marinated saltwater fish was tested for nematodes.
Histamine content >100 mg/kg was observed in one tuna (496 mg/kg) and one trout (280.7 mg/kg) fillet. For histamine and spermine contents, a significant (P ≤ 0.05) effect of fish species was observed, whereas putrescine was significantly affected by processing mode and storage temperature. No significant correlation was found between amine contents and total aerobic counts. Listeria monocytogenes were detected in one RTE sample and four Non-RTE samples. Presumptive nematode larvae were found in 11 Non-RTE and two RTE samples.
Verzehrsfertige Fischereierzeugnisse (RTE, n = 53) und nicht-verzehrfertiger Fisch (Non-RTE, n = 49) wurden aus Lebensmittelgeschäften in Wien bezogen. Die 102 Proben wurden auf den Gehalt an biogenen Aminen, aerobe mesophile Keimzahl und Listeria monocytogenes (nachweisbar in 25 g) untersucht. Roher und marinierter Seefisch wurde auf Nematodenlarven untersucht.
Histamingehalte >100 mg/kg wurden in je einem Thunfisch- (496 mg/kg) und Forellenfilet (280,7 mg/kg) bestimmt. Histamin- und Spermingehalte wurden signi - fikant (P ≤ 0.05) von der Fischspezies bestimmt. Die Putrescingehalte wurden signifikant von der Verarbeitungstechnik und Lagerungstemperatur beeinflusst. Zwischen der aeroben mesophilen Keimzahl und den Amingehalten bestand kein signifikanter Zusammenhang. Listeria monocytogenes wurden in einer RTE Probe und in vier Non- RTE Proben gefunden. Präsumtive Nematodenlarven wurden in 11 Non-RTE und zwei RTE Proben gefunden.