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Original Article

Microbiological status of pig carcasses in mobile chilling vehicles

Mikrobiologischer Status von Schweineschlachtkörpern in mobilen Kühlfahrzeugen

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Affiliation
1 Panel Veterinary Public Health, Institute of Meat Hygiene and Technology, FAO Reference Centre for VPH, Faculty of Veterinary Medicine, FU Berlin, Brümmerstr. 10 , 14195 Berlin
2 Landratsamt Ludwigsburg, Fachbereich Veterinärangelegenheiten und Verbraucherschutz, Hindenburgstr. 20/3 , 7163 Ludwigsburg
3 Böseler Goldschmaus GmbH & Co. KG, Industriestr. 10 , 49681 Garrel

Dr. med. vet. Nina Langkabel
Panel VPH
Institute of Meat Hygiene and Technology
Veterinary Medicine, FU Berlin
Brümmerstraße 10
14195 Berlin
Nina.Langkabel@fu-berlin.de

J. Food Safety Food Qual. 2014 , 65(2), 45–49; https://doi.org/10.2376/0003-925X-65-45
Abstract

Reg. (EC) No. 853/2004 requires chilling of slaughtered animals immediately after post mortem inspection to a temperature of ≤ 7 °C, to be maintained during transport. In this study, the aerobic plate count (APC) of pig carcasses in a stationary and mobile unit was compared under various chilling conditions. Three trials were performed by directing one half of a carcass into the stationary unit and the other half into the mobile unit: I) chilling of one half of split carcasses to 7 °C in the chilling room and simultaneously of the other half in the mobile unit; II) chilling of all split carcasses to 20 °C in the chilling room, followed by separate chilling of one half of the investigated carcasses to 7 °C in the stationary unit and the other half in the mobile unit; III) chilling of all split carcasses to 20 °C in the chilling room, with further chilling to 7 °C in the stationary unit and to 10 °C in the mobile unit.

Carcasses were sampled i) at the beginning of the chilling period; ii) at 20 °C; iii) at the end of chilling (7 °C or 10 °C). For trial I, only the start and the end of the chilling period were investigated.

Results: Temperatures of 7 °C can be reached in a mobile unit during transport under conditions similar to those in a stationary chilling room. In both chilling units microbiological results on the surfaces of carcasses were similar. In every trial and in both chilling units, APC decreased, resulting in APC within the range of requirements of Reg. (EC) No. 1441/2007.

Zusammenfassung

Die VO (EG) 853/2004 fordert eine sofortige Kühlung von geschlachteten Tieren nach der post mortem Untersuchung auf Temperaturen ≤ 7 °C, die auch beim Transport gewährleistet sein müssen. In dieser Studie wurden die mikrobiologischen Belastungen (Gesamtkeimzahl; GKZ) von Schweineschlachtkörpern in einer stationären und einer mobilen Kühleinrichtung unter verschiedenen Kühlbedingungen mit einander verglichen. In drei Teilversuchen wurde jeweils eine Hälfte des Tierkörpers in eine stationäre Kühleinheit und die andere in eine mobile Einheit verbracht, sodass jeder Tierkörper in beiden Kühlsystemen untersucht wurde: I) Kühlung der Tier - körperhälften auf 7 °C, jeweils aufgeteilt auf stationäre Kühleinheit im Schlacht - betrieb und mobile Kühleinheit; II) Kühlung aller Tierkörper auf 20 °C, anschließende Verteilung der Hälften und jeweils Kühlung auf 7°C; III) Kühlung aller Tierkörper auf 20 °C, anschließende Verteilung der Hälften auf 7 °C (stationäre Einheit) und auf 10 °C (mobile Einheit).

Die Tierkörper wurden zu drei Zeitpunkten beprobt: i) zum Beginn der Kühlung; ii) bei 20 °C; iii) am Ende der Kühlung (7 °C bzw. 10 °C). Bei Teilversuch I wurden nur zu Beginn und am Ende der Kühlung beprobt.

Ergebnisse: Die rechtlich vorgeschriebene Temperatur von 7 °C kann in einem Kühl-LKW unter Transportbedingungen ebenso erreicht werden wie im Kühlhaus eines Schlachtbetriebes. Die mikrobielle Belastung blieb in beiden Kühlsystemen vergleichbar. Bei allen Teilversuchen sank in beiden Kühlsystemen die GKZ. Die finale GKZ lag unterhalb der rechtlichen Grenzwerte der VO (EG) 1441/2007.

Keywords
chilling
pig carcasses
temperature
microbiological status
abattoir
Schlüsselwörter
Kühlung
Schweineschlachtkörper
Temperatur
mikrobiologischer Status
Schlachtbetrieb
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