Shelf-life study of Guava (Psidium guajava L.) under active packaging: An experiment with potassium permanganate salt as ethylene absorbent
Haltbarkeitsstudie über aktiv verpackte Guaven (Psidium guajava L.): Ein Versuch mit Kaliumpermanganatsalz als Ethylen-Absorber
Dr. Ranjeet Singh
Agro Produce Processing Division
Central Institute of Agricultural Engineering
Nabibagh, Berasia Road
Bhopal – 462 038
India
razi3dec@gmail.com
Shelf-life of Guava (Psidium guajava L.) under active packaging was studied based on produce, film and system parameters such as respiration rate of produce, film permeability and in-pack environmental conditions. Potassium permanganate embedded in silica crystals were used in the form of sachets as active ingredient for ethylene absorption inside packages. The designed modified atmosphere (MA) packages using LDPE film (76.2 μm thickness) were stored at 8 ± 2 °C. Most of the physico-chemical and textural properties of guava fruits during storage were affected by incorporation of ethylene absorbent in a dependent manner. The in-pack gaseous composition was significantly suppressed in MA packages with and without absorbent under refrigerated storage condition. The reduced changes in fruit firmness, total soluble content (TSS), titratable acidity (TA) and color showed the effectiveness of use of absorbent sachets in extending shelf life of guava fruit. A significant reduction in decay (%) was noticed in active MAP samples in combination with refrigerated storage. The proposed post-harvest tool under active packaging using potassium permanganate salt provide a promising way to enhance the storage life of guava up to 7 weeks.
Untersucht wurde die Haltbarkeit von aktiv verpackten Guaven (Guave L.) anhand von Parametern wie Atmungsrate des Produktes, Durchlässigkeit der Folie und Umgebungsbedingungen in der Verpackung. Verwendet wurde Kaliumpermanganat eingebettet in Silica-Kristallen zur Ethylen-Absorption innerhalb der Verpackung. Die mit modifizierter Atmosphäre behandelten Verpackungen (MAP) aus LDPE-Folie (76,2 μm Dicke) wurden bei 8 ± 2 °C gelagert. Die meisten der physikalischchemischen und strukturellen Eigenschaften der Guaven-Früchte wurden während der Lagerung durch das Ethylen-Absorptionsmittel beeinflusst. Die Zusammen - setzung der Gase in der Verpackung wurde signifikant mit und ohne Absorber unter gekühlter Lagerung verändert. Die Veränderungen bezüglich der Festigkeit der Frucht, titrierbarer Säuregehalt und Farbe zeigte die Wirksamkeit von absorbierenden Sachets durch die Verlängerung der Haltbarkeit. Eine signifikante Verringerung von Fäulnis (%) wurde bei den aktiv verpackten MAP-Proben in Kombination mit der Kühllagerung festgestellt. Die vorgeschlagene Nacherntebehandlung der aktiven Verpackungen mit Kaliumpermanganatsalz bietet eine vielversprechende Methode, um die Haltbarkeit von Guaven bis zu 7 Wochen zu verlängern.