Home / Volume 64 / Issue 5 / DOI: 10.2376/0003-925X-64-141
Journal Browser
Volume | Year
Issue
Search
Original Article

Prevalence of Cysticercus bovis in Cattle and Buffalo in Punjab and Sindh provinces, Pakistan

Prävalenz von Cysticercus bovis in Rindern und Büffeln aus den pakistanischen Provinzen Punjab und Sindh

Show Less
Affiliation
1 Institute of Meat Hygiene, Meat Technology and Food Sciences, Department of Farm Animal and Public Health, University of Veterinary Medicine, Veterinaerplatz 1, 1210 Vienna , Austria
2 Department of Meat Technology, University of Veterinary and Animal Sciences, Lahore , Pakistan
3 Livestock and Dairy Development Department, Lahore , Pakistan

Dr. Peter Paulsen
Institute of Meat Hygiene, Meat Technology and
Food Sciences, Department of Farm Animal and
Public Health
University of Veterinary Medicine Vienna
Veterinaerplatz 1
1210 Vienna, Austria
peter.paulsen@vetmeduni.ac.at

J. Food Safety Food Qual. 2013 , 64(5), 141–145; https://doi.org/10.2376/0003-925X-64-141
Abstract

Cysticercosis has a significant impact not only on public health but also on agri cultural development worldwide. In order to provide an estimate of the prevalence of Cysticercus bovis in cattle and buffaloes in certain regions of Pakistan, 3731 cattle and 1105 buffaloes were examined in the period of April through October, 2009 in an export slaughter house in Lahore by extended meat inspection (masseter and pterygoid muscles, freed tongue, heart, diaphragm, esophagus, M. triceps brachii). The proportion of carcasses found to be infected with cysts was significantly different for species (cattle: 2.1 %, buffalo: 4.7 %; P = 0.002), gender (higher in females; P < 0.001) and age (higher in animals > 2.5 years of age; P < 0.001). In detail, the percentages were in cattle and buffaloes 2.6 % and 6.0 % for females vs. 1.9 % and 4.1 % for males, and 3.8 % and 7.4 % for animals > 2.5 years of age vs. 1.4 % and 2.8 % for animals < 2.5 years of age.

Zusammenfassung

Zystizerkose hat weltweit Bedeutung für das öffentliche Gesundheitswesen und die Entwicklung der Landwirtschaft. Um eine Einschätzung der Häufigkeit des Vor kom - mens von Cysticercus bovis beim Rind und beim Büffel in bestimmten Regionen Pakistans zu erhalten, wurden in einem Exportschlachthof in Lahore 3731 Rinder und 1105 Büffel im Zeitraum April bis Oktober 2009 einer erweiterten Fleischunter - suchung unterzogen (Mm. masseteres und pterygoidei, Zunge, Herz, Zwerchfell, Speiseröhre und der M. triceps brachii). Hinsichtlich des Nachweises von Bandwurmfinnen gab es signifikante Unterschiede zwischen den Tierarten (Rind: 2.1 %, Büffel: 4.7 %; P = 0.002), Geschlecht (häufiger bei weiblichen Tieren; P < 0.001) und Alter (häufiger in über 2,5 Jahre alten Tieren; P < 0.001). Die Nachweishäufigkeit betrug beim Rind und Büffel 2.6 % und 6.0 % für weibliche bzw. 1.9 % und 4.1 % für männliche Tiere, 3.8 % und 7.4 % für über 2,5 Jahre alte Tiere bzw. 1.4 % und 2.8 % für unter 2,5 Jahre alte Tiere.

Keywords
Foodborne zoonosis
meat inspection
risk factor
Schlüsselwörter
Lebensmittelübertragene Zoonose
Fleischuntersuchung
Risikofaktor
Share
Back to top