Home / Volume 64 / Issue 5 / DOI: 10.2376/0003-925X-64-136
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Prevalence of Yersinia enterocolitica 4/O:3 in raw pork at retail market in Latvia

Prävalenz von Yersinia enterocolitica 4/O:3 in rohem Schweinefleisch aus dem Einzelhandel in Lettland

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Affiliation
1 Institute of Food and Environmental Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Latvia University of Agriculture, K. Helman¸ a iela 8, LV-3004, Jelgava , Latvia
2 Institute of Food Safety, Animal Health and Environment "BIOR", Lejupes iela 3, LV 1076, Rıga , Latvia

Dr. Margarita Terentjeva
Institute of Food and Environmental Hygiene
Faculty of Veterinary Medicine
Latvia University of Agriculture
K. Helman¸ a iela 8, Jelgava, LV 3004
Latvia
Margarita.Terentjeva@llu.lv

J. Food Safety Food Qual. 2013 , 64(5), 136–140; https://doi.org/10.2376/0003-925X-64-136
Abstract

The aim of the present study was to determine the prevalence of pathogenic Y. enterocolitica in raw pork products at retail market in Latvia. Overall, 247 samples, including raw pork (n = 93), minced meat (n = 52) and edible offal (n = 102), were collected at supermarkets, farmer markets and butcher shops. Both non-pathogenic yersiniae (131/ 247/ 53%) and ail-positive Y. enterocolitica 4/O:3 (4/ 247/ 2%) were found at retail level. Yersinia enterocolitica 4/O:3 was isolated from raw pork (1/93) and edible offal (3/102), but not from minced meat samples (0/51). Non-pathogenic yersiniae were recovered from raw pork (35/93), minced meat (30/52) and edible offal samples (66/102). Yersinia enterocolitica 4/O:3 was found in raw pork originated from supermarkets and in edible offal, including tongue, liver and kidney samples, purchased in butcher shops. The pathogen was isolated from a raw pork sample in one out of four supermarkets, whereas edible offal samples were positive in two out of three butcher shops. Pathogenic Y. enterocolitica 4/O:3 is present in raw pork at the retail level in Latvia and as far as raw pork and edible offal samples are found to be contaminated, they may pose a risk to public health.

Zusammenfassung

Das Ziel dieser Studie war es, die Prävalenz von pathogenen Y. enterocolitica in Produkten aus rohem Schweinefleisch aus dem Einzelhandel in Lettland zu untersuchen. Insgesamt wurden 247 Proben in Supermärkten, auf Bauernmärkten und in Fleische - reien genommen, einschlieblich rohem Schweinefleisch (n = 93), Hackfleisch (n = 52) und essbare tierische Nebenprodukte (n = 102). Es konnten sowohl nicht-pathogene Yersinien (131/ 247/ 53%) als auch ail-positive Y. enterocolitica 4/O:3 (4/ 247/ 2%) nachgewiesen werden. Y. enterocolitica 4/O:3 wurde aus Proben von rohem Schweinefleisch (1/93) und essbare tierische Nebenprodukte (3/102) isoliert, aber nicht aus Hackfleischproben (0/51). Nicht-pathogene Yersinien konnten sowohl in Proben von rohem Schweinefleisch (35/93) und Hackfleisch (30/52) als auch von essbare tierische Nebenprodukte (66/102) nachgewiesen werden. Y. enterocolitica 4/O:3 wurde in Proben von rohem Schweinefleisch aus Supermärkten und in essbare tierische Nebenprodukte einschlieblich Zunge, Leber und Nieren aus Fleischereien gefunden. Der Erreger wurde aus einer rohen Schweinefleischprobe isoliert, die aus einem von vier untersuchten Supermärkten stammte, während in zwei von drei beprobten Fleischereien die Proben von essbare tierische Nebenprodukte positiv waren. Pathogene Y. enterocolitica 4/O:3 ist also in Produkten aus rohem Schweinefleisch im lettischen Einzelhandel nachzuweisen. In den Fällen, in denen rohes Schweinefleisch und essbare tierische Nebenprodukte kontaminiert sind, kann dies ein Risiko für die öffentliche Gesundheit darstellen.

Keywords
Y. enterocolitica
butcher shop
raw pork
edible offal
Latvia
Schlüsselwörter
Y. enterocolitica
Fleischereien
rohes Schweinefleisch
essbare tierische Nebenprodukte
Lettland
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