Milk and dairy products from the official perspective of Lower Saxony
Milch und Milchprodukte aus landesamtlicher Sicht Niedersachsens
Asmien Christiane Brix, Sabine Thielke
LAVES-Lebensmittel- und Veterinärinstitut
Braunschweig / Hannover, Standort Hannover
Eintrachtweg 17
30173 Hannover
Asmien.Brix@LAVES.Niedersachsen.de
The Lower Saxony State Office for Consumer Protection and Food Safety (LAVES) has about 900 employees committed to consumer protection. Our staff is active including food and consumer commodities monitoring, feed monitoring, veterinary surveillance, animal disease control, organic farming, market surveillance and technical process monitoring. Official aquired samples were investigated at six LAVES institutes. These samples were inspected microbiologically, sensorically, for identi - fication, pollutants, contaminants and also value-determining parameters such as fat and protein.
The official food inspections are based on EU Food Law Regulations
- One of the fundamental objectives of the EU Food Law Regulation contains a high level of protection of public health (Regulation [EC] 2073/2005)
- Microbiological hazards in foodstuffs form the major source of foodborne diseases in humans (Regulation [EC] 2073/2005)
- Food business operators have an obligation to withdraw unsafe food from the market (Reg. [EU] 178/2002, Reg. [EU] 2073/2005)
- The safety of foodstuffs is mainly ensured by a preventive approach (Regulation [EC] 178/2002, Regulation [EC] 2073/2005)
Food business operators have to carry the primary responsibility for the safety of foodstuffs. To comply with the EU Food Law Regulation requirements and to en sure the safety of foods, so-called "self-monitoring” (e. g. self organized and funded laboratory examination) is performed frequently and good hygiene practice at food factories is implemented. Furthermore, the food business operator have to check, possibly by use of HACCP concepts, their raw materials, hygiene, temperatures, and product shelf-life. The food producing factories are being reviewed and advised by the federal state authorities, mainly veterinary officers of each district that work in cooperation with LAVES in Lower Saxony.
The results of the self-monitoring samples are verified by the official sample takings and their examinations.
There are parts of the EU Food Law Regulation which will be introduced in the following in more details that will give insight into microbiologically results of official inspection of dairy products in Lower Saxony, Germany.
Im Landesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (LAVES) enga gieren sich rund 900 Mitarbeiterinnen und Mitarbeiter für den Verbraucherschutz. Sie sind u. a. in den Bereichen Lebensmittel- und Bedarfsgegenständeüberwachung, Futtermittelüberwachung, Tierarzneimittelüberwachung, Tierseuchenbekämpfung, ökolo - gischer Landbau, Marktüberwachung und technische Prozessüberwachung tätig. In den sechs Instituten des LAVES erfolgt die Untersuchung von amtlich gezogenen Proben. Diese werden geprüft auf Mikrobiologie, Sensorik, Kennzeichnung, Schadstoffe, Kontaminanten sowie wertbestimmende Parameter wie Fett und Eiweiß. Das EU-Recht ist die Grundlage der Lebensmittelüberwachung:
- Zu den grundlegenden Zielen [des EU-Lebensmittelrechts] zählt ein hohes Schutzniveau der Gesundheit der Bevölkerung (VO [EG] 2073/2005)
- Mikrobiologische Gefahren in Lebensmitteln stellen eine Hauptquelle lebensmittelbedingter Krankheiten beim Menschen dar (VO [EG] 2073/2005)
- Lebensmittelunternehmer müssen Lebensmittel, die nicht sicher sind, vom Markt nehmen (VO [EG] 178/2002, VO [EG] 2073/2005)
- Die Sicherheit von Lebensmitteln wird vor allem durch einen präventiven Ansatz gewährleistet (VO [EG] 178/2002, VO [EG] 2073/2005)
Die Hauptverantwortung für die Sicherheit eines Lebensmittels liegt beim Lebensmittelunternehmer. Um die Vorgaben der EU einzuhalten, werden regelmäßig so genannte „Eigenkontrollen“ (z. B. eigens organisierte und finanzierte Laborunter - suchungen) durchgeführt und eine gute Hygienepraxis im Betrieb umgesetzt. Ferner kontrollieren die Unternehmen, ggf. mittels HACCP-Konzepten, ihre Rohstoffe, Hygiene, Temperaturen und die Produkt-Haltbarkeitsdauer. Die Haltbarkeits-Überprüfung kann z. B. mittels Stresstest (Aufbewahrung bei erhöhten Temperaturen) und dann mikrobiologischer sowie sensorischer Untersuchung erfolgen.
Die Landesbehörden, im allgemeinen Veterinärämter der Landkreise sowie in Niedersachsen ergänzt vom LAVES, überprüfen und beraten die Betriebe; Ergebnisse der Eigenkontrollen werden durch amtliche Probennahmen und Untersuchungen verifiziert.
Es werden Teile des EU-Lebensmittelrechts näher vorgestellt sowie Einblick in die mikrobiologischen Ergebnisse der amtlichen Untersuchungen von Milchprodukten Niedersachsens gegeben.