Home / Volume 64 / Issue 1 / DOI: 10.2376/0003-925X-64-4
Journal Browser
Volume | Year
Issue
Search
Original Article

Detection of Salmonella in poultry meat using culture method, enzyme-linked fluorescent immunoassay and immunochromatography

Nachweis von Salmonella in Geflügelfleisch mittels kultureller Methoden, Immunoassay und Immunchromatographie

Show Less
Affiliation
1 Institute for Food Science, Veterinary Faculty, Ludwig-Maximilian-University, Munich , Germany
2 Department of Food Hygiene and Environmental Health, Helsinki University , Finland
3 Bavarian Health and Food Safety Authority, Oberschleißheim , Germany
4 Present address: Bavarian Health and Food Safety Authority, Veterinärstraße 2, D-85764 Oberschleißheim , Germany

Dr. Cornelia Meyer
Synlab.vet GmbH
Gubener Straße 39
86156 Augsburg
Germany
dr.cornelia.meyer@web.de

J. Food Safety Food Qual. 2013 , 64(1), 4–7; https://doi.org/10.2376/0003-925X-64-4
Abstract

Three different methods (culture, enzyme-linked fluorescent immunoassay [ELFA] and immunochromatography) were compared for the detection of Salmonella spp. in 60 poultry meat samples. The number of salmonellae needed to give a positive reaction in the detection step of the NMKL, the VIDAS® SLM and the Singlepath® Salmonella was 102, 105 and 107 cfu/ml, respectively. The number of Salmonellapositive samples by culture and ELFA were higher (8 %) compared with those obtained by immunochromatography (2 %). The Salmonella contamination rate of turkey meat (19 %) was significantly (p< 0.05) higher than that of chicken meat (3 %). Three serotypes (S. Typhimurium, S. Blockley and the monophasic S. 6,8:e,h:-) were identified. When compared with the ELFA and the laborious and time-consuming culture method, the immunochromatography (lateral flow) proved to be the most user-friendly as no technical experience was required, however, the sensitivity was low. Both the ELFA and the immunochromatography provided rapid results.

Zusammenfassung

Für den Nachweis von Salmonella aus Geflügelfleischproben (n = 60) wurden drei unterschiedliche Methoden (Kultur, Immunoassay [ELFA] und Immunchromato - graphie) miteinander verglichen. Der Nachweis von Salmonella war mittels kultu - rellem Verfahren und ELFA höher (8 %) im Vergleich zur Immunchromatographie (2 %). Putenfleisch (19 %) war signifikant höher (p <0,05) mit Salmonellen belastet als Hähnchenfleisch (3 %). Drei Serovaren (S. Typhimurium, S. Blockley und die monophasische S. 6,8: e, h :-) wurden identifiziert. Verglichen mit dem ELFA und dem zeitaufwendigen kulturellem Verfahren erwies sich die Immunchromato - graphie als äußerst benutzerfreundlich, da keine technische Erfahrung erforderlich war, jedoch war die Sensitivität gering. Sowohl der ELFA als auch die Immun - chromatographie lieferten schnelle Ergebnisse.

Keywords
chicken
turkey
ELISA
Schlüsselwörter
Hähnchen
Puten
ELISA
Share
Back to top