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Cronobacter sakazakii growth prediction in Reconstituted Powdered Infant Formula Milk

Modellierung des Wachstums von Cronobacter sakazakii in zubereiteter Säuglingsanfangsnahrung

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Affiliation
1 Department of food quality and preservation. IATA-CSIC, Avda Agustin Escardino, 7, 46980 Paterna, Valencia , Spain

Dr. Antonio Martínez
Department of food quality and preservation
IATA-CSIC
Avda Agustin Escardino, 7
46980 Paterna, Valencia
Spain
amartinez@iata.csic.es

J. Food Safety Food Qual. 2012 , 63(6), 168–174; https://doi.org/10.2376/0003-925X-63-168
Abstract

In the present study, a detailed knowledge of the growth behaviour of Cronobacter sakazakii (858 CECT), at different temperatures, in Tryptic Soy Broth (TSB) and Reconstituted Powdered Infant Formula Milk (RPIFM), is condensed into mathematical models.

Growth kinetic data of C. sakazakii were obtained at four different temperatures: 4, 8, 25 and 37 ºC. The kinetic data were fitted to Baranyi and Gompertz primary models to determine initial density (No), lag time (λ), maximum growth rate (μmax) and maximum population density (Nf). The Gompertz equation provided the best fit for experimental data and was selected as the most suitable primary model to describe the C. sakazakii growth behaviour. The results obtained revealed that the lag phase length was affected by temperature, decreasing with increasing temperature ranging from 101.89 h (8 ºC) to 0.834 h (37 ºC) in RPIFM. At the same time, the maximum growth rate (μmax) was temperature-dependent, with values of 0.027 ((cfu/ml)/h) at 8 ºC, 0.384 ((cfu/ml)/h) at 25 ºC, and 0.924 ((cfu/ml)/h) at 37 ºC for RPIFM.

The present study contributes to support the good handling practices recom - mended by FAO/WHO after reconstitution of PIFM, and the requirement of thermal/ non-thermal treatments after reconstitution, previous to neonatal feeding, to ensure RPIFM microbiological safety.

Zusammenfassung

In der vorliegenden Studie werden detaillierte Erkenntnisse über das Wachstumsverhalten von Cronobacter sakazakii (858 CECT) bei unterschiedlichen Temperaturen in CASO-Bouillon (Caseinpepton-Sojamehlpepton-Bouillon) und in zubereiteter Säuglingsanfangsnahrung in mathematische Modelle zusammengefasst.

Die kinetischen Wachstumsdaten von C. sakazakii wurden bei vier verschie - denen Temperaturen: 4, 8, 25 und 37 ºC ermittelt. Die kinetischen Daten wurden am Baranyi-Modell und am Gompertz-Modell angepasst, um anfängliche Dichte (No), Verzögerungsphase (λ), maximale Wachstumsrate (μmax) und maximale Populationsdichte (Nf) zu bestimmen. Die Gompertz-Gleichung stellte sich für experimentelle Daten als passend heraus und wurde als primär Modell ausge - wählt, um das Wachstumsverhalten von C. sakazakii zu beschreiben. Die Er - gebnisse zeigten, dass die Verzögerungsphase von der Temperatur beeinflusst wurde, abnehmend mit ansteigender Temperatur von 101.89 h (8 ºC) auf 0,834 h (37 ºC) in Säuglingsanfangsnahrung. Gleichzeitig war die maximale Wachstumsrate (μmax) temperaturabhängig, mit Werten von 0,027 ((KBE / ml) / h) bei 8 °C, 0,384 ((KBE / ml) / h) bei 25 °C und 0,924 ((KBE / ml) / h) bei 37 °C in Säuglingsanfangsnahrung.

Die vorliegende Studie trägt dazu bei, die von der FAO/WHO empfohlenen guten Handhabungspraktiken für zubereitete Säuglingsanfangsnahrung, zu unterstützen.

Keywords
Infant Formula Milk (IFM)
Cronobacter sakazakii
growth
predictive microbiology
temperature
Schlüsselwörter
Säuglingsanfangsnahrung
Cronobacter sakazakii
Wachstum
prädiktive Mikrobiologie
Temperatur
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