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Original Article

Effect of individual quarter milking with periodic air intake on free fatty acids (FFA) in the milk of dairy cows

Der Einfluss des viertelindividuellen Melkens mit periodischem Lufteinlass auf freie Fettsäuren (FFA) in Milch von Kühen

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Affiliation
1 Leibniz-Institute for Agricultural Engineering Potsdam-Bornim (ATB), Department of Engineering for Livestock Management , Deutschland
2 Humboldt University of Berlin, Faculty of Agriculture and Horticulture, department of Crop and Animal Sciences , Deutschland
3 Ege University, Ege Technical Training School, Department of Agricultural Machinery , Türkei

Korrespondenzadresse:
Dr. Sandra Rose-Meierhöfer
Leibniz-Institut für Agrartechnik
Potsdam-Bornim e. V. (ATB)
Max-Eyth-Allee 100
14469 Potsdam
srose@atb-potsdam.de

J. Food Safety Food Qual. 2012 , 63(4), 121–125; https://doi.org/10.2376/0003-925X-63-121
Abstract

Free fatty acids (FFA) reduce the quality of milk and dairy products by generating a rancid and soapy taste. They are produced by the spontaneous or induced enzymatic hydrolysis of milk fat. Induced lipolysis has its origin in the mechanical  stresses produced in milk by pumping the milk, and by the milking process itself. In this study, the effect of the milking system, specifically MultiLactor®, on the  resulting concentration of FFA was examined.
The MultiLactor® is an individual quarter-milking system with periodic air intake and sequential pulsation, designed to be used in conventional milking parlours.
The experimental design included testing 40 milk samples at two different flow rates. It was found that milking with the MultiLactor® caused an increase in the concentration of FFA in fresh milk. The FFA increase was higher for a flow rate of 1 l/min compared with a flow rate of 3 l/min. Based on the data obtained, the  MultiLactor® generates no higher increase in FFA than that found when using other milking systems.

Zusammenfassung

Freie Fettsäuren (FFA) reduzieren die Qualität von Milch und Milchprodukten durch Hervorrufen eines ranzigen und seifigen Geschmacks. Ihr Ursprung ist die spontane oder induzierte enzymatische Lipolyse von Milchfett. Die induzierte Lipolyse hat ihren Ursprung in der mechanischen Belastung der Milch durch z. B. den Melkvorgang und das Pumpen von Milch. In dieser Studie wurde der Einfluss des Melksystems MultiLactor® auf die Konzentration der FFAs untersucht.
Der MultiLactor® ist ein viertelindividuelles Melksystem mit periodischem Lufteinlass und sequenzieller Pulsation, gebaut für den Einsatz in konventionellen Melkständen.
Der Versuchsaufbau beinhaltete die Analyse von 40 Milchproben bei zwei unterschiedlichen Durchflussraten. Es konnte gezeigt werden, dass das Melken mit dem MultiLactor® zu einem Anstieg der Konzentration der FFAs in der frischen Milch führt. Der FFA Anstieg war höher bei einer Durchflussrate von 1 l/min im Vergleich zu einer Durchflussrate von 3 l/min. Es konnte herausgefunden werden, dass der MultiLactor® im Vergleich zu anderen Melksystemen keinen stärkeren Anstieg der FFA bewirkt.

Keywords
milk quality
MultiLactor®
lipolysis
Schlüsselwörter
Milchqualität
MultiLactor®
Lipolyse
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