Home / Volume 63 / Issue 1 / DOI: 10.2376/0003-925X-63-4
Journal Browser
Volume | Year
Issue
Search
Original Article

Aspects of animal health concerning stunning, slaugthering and killing of fish

Tierschutzaspekte bei Betäubung, Schlachtung und Tötung von Fischen

Show Less
Affiliation
1 Syndikus des Instituts für Nationale und Internationale Fleisch- und Ernährungswirtschaft Heidelberg – IFW , Deutschland
2 Wissenschaftlicher Leiter der Frankenförder Forschungsgesellschaft mbH, Wissenschaftsbereich Berlin – FFG , Deutschland
3 Animal Health Officer a.D. – Animal Production and Health Division – Food and Agriculture Organisation (FAO) of the United Nations, 00100 Rome , Italy

Korrespondenzadresse:
Prof. Dr. Hansjürgen Tuengerthal
M 7,3
68161 Mannheim
hansjuergen@tuengerthal-online.de

J. Food Safety Food Qual. 2012 , 63(1), 4–10; https://doi.org/10.2376/0003-925X-63-4
PDF (Español)
Cite
Abstract

In animal health, the perception of pain in fish is regarded as not sufficiently i nvestigated. Regarding the killing and slaughtering of fish, EU-law is limited to only a few principles therefore offering fish farmers a certain scope of killing  methods. Different to that, Swiss law requires the stunning by means of electricity, mechanical destruction of the brain or via a dull and forceful hit on the head prior to the killing of fish (Swiss Animal Health Regulation, article 178 TSchV). If none of the mentioned methods is practicable („possible“ in terms of article 178 TSchV), as e.g. regarding the industrial culture and slaughtering of catfish, Swiss law approves an exception. Concerning the industrial slaughtering of catfish in a Swiss fish farm, a special stunning method in accordance with the animal protection laws has been suggested: By a slow cooling of the water from originally 28 °C to 10 °C the fish will be put into a state similar to hibernation thus avoiding the stress of a sudden chill. By using this procedure all necessary steps in terms of article 178 paragraph 2 Swiss Animal Health Regulation will be taken to reduce pain, distress and trepidation of the catfish to a minimum. This stress avoiding stunning method is also resulting in an excellent meat quality.

Zusammenfassung

In der Tiermedizin gilt das Schmerzempfinden von Fischen als nicht hinreichend erforscht. Hinsichtlich der Tötung und Schlachtung von Fischen beschränkt sich das EU-Recht daher auf wenige Grundsätze und räumt den Fischzüchtern einen gewissen Spielraum bei den Tötungsmethoden ein. Im Unterschied dazu verlangt das Schweizer Recht vor der Tötung von Fischen eine Betäubung mittels Elektrizität, Genickbruch, mechanischer Zerstörung des Gehirns oder mittels eines stumpfen, kräftigen Schlags auf den Kopf (Schweizerische Tierschutzverordnung, Art. 178 TSchV). Wenn keine der Methoden anwendbar („möglich“ iSd Art. 178 TSchV) ist, wie dies etwa bei der industriellen Züchtung und Schlachtung von  Welsen der Fall ist, erlaubt auch das Schweizer Recht eine Ausnahme. Für eine großindustrielle Schlachtung von Welsen wurde einem Betrieb in der Schweiz eine eigene tierschutzgerechte Betäubungsmethode vorgeschlagen: Die Fische werden durch langsames Herunterkühlen des Wassers von ursprünglich 28 °C auf 10 °C in einen winterschlafähnlichen Zustand versetzt, wodurch der Stress einer plötzlichen Abkühlung vermieden wird. Bei dieser Vorgehensweise wird im Sinne von Art. 178 Abs. 2 der Schweizerischen Tierschutzverordnung alles Notwendige unternommen, um Schmerzen, Leiden und Angst der Welse auf ein Minimum zu reduzieren. Diese stressvermeidende Betäubungsmethode kommt auch der

Keywords
animal protection regulation
catfish
perception of pain
Schlüsselwörter
Tierschutzverordnung
Wels
Schmerzempfindung
Share
Back to top