Occurrence of Erysipelothrix spp., Salmonella spp., and Listeria spp. in tonsils of healthy Swiss pigs at slaughter
Vorkommen von Erysipelothrix, Salmonellen und Listerien in den Tonsillen von Schlachtschweinen in der Schweiz
Address of corresponding author:
PD Dr. Claudio Zweifel
Institute for Food Safety and Hygiene
Vetsuisse Faculty University of Zurich
Winterthurerstrasse 272
CH-8057 Zurich
Switzerland
zweifelc@fsafety.uzh.ch
Ausgabe für imr:livelyzachary
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Healthy food producing animals were recognized in recent years as important carriers of bacterial pathogens causing human illness. To obtain microbiological data from Swiss pigs at slaughter, tonsils samples were examined in the present study for the occurrence of Erysipelothrix, Salmonella, and Listeria over a 3-month period. No Erysipelothrix spp. were found in 250 tonsil samples by culture after an en richment step. Salmonella spp. were detected (ISO 6579:09.2006) in only 0.8 % (2/250) of the tonsils from the tested animals, corresponding to a batch prevalence of 1.4 %. The two isolates were identified as Salmonella Bredeney and Salmonella Kedougou, which are only rarely reported as cause of human illness. Listeria spp. were detected (ISO 11290-1:2004) in 5.6 % (14/250) of the tonsils from the tested animals, corresponding to a batch prevalence of 11.1 %. Of the 14 isolates, nine were identified as Listeria monocytogenes, four as Listeria ivanovii, and one as Listeria innocua. The Listeria monocytogenes strains belonged to the serotypes 1/2a, 1/2b, and 4b. Though numbers were low compared to the data from some other European countries, the present study shows that Salmonella and Listeria mono cytogenes could be detected in the tonsils from healthy pigs at slaughter and these pathogens might pose a threat for the contamination of carcasses and the slaughterhouse environment.
Die Bedeutung gesunder Nutztiere als Reservoir humanpathogener Keime hat in den letzten Jahren zugenommen. In der vorliegenden Studie wurden über einen Zeitraum von 3 Monaten Tonsillenproben von Schlachtschweinen aus der Schweiz auf Erysipelothrix, Salmonellen und Listerien untersucht. Erysipelothrix spp. wurden nach einstufiger Anreicherung kulturell-bakteriologisch in keiner der 250 Tonsillenproben gefunden. Salmonellen wurden bei lediglich 0.8 % (2/250) der untersuchten Schweine in den Tonsillen nachgewiesen (ISO 6579:09.2006). Dies entspricht einer Herdenprävalenz von 1.4 %. Die zwei Isolate wurden als Salmonella Bredeney und Salmonella Kedougou identifiziert, wobei diese Serovare nur eine unter geordnete Rolle bei humanen Erkrankungen spielen. Listerien wurden bei 5.6 % (14/250) der untersuchten Schweine in den Tonsillen nachgewiesen (ISO 11290-1:2004). Dies entspricht einer Herdenprävalenz von 11.1 %. Von den 14 Stämmen wurden neun als Listeria monocytogenes, vier als Listeria ivanovii und einer als Listeria innocua identifiziert. Die Listeria monocytogenes-Stämme gehörten zu den Serotypen 1/2a, 1/2b und 4b. Obwohl im Vergleich zu den Daten einiger anderer europäischer Länder nur geringe Nachweisraten vorlagen, zeigen die vorliegenden Ergebnisse, dass Salmonellen und Listeria monocytogenes bei gesunden Schlachtschweinen gefunden wurden und daher ein Risiko der Kontamination von Schlachttierkörpern und der Schlachthof-Umgebung besteht.