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“Meat Juice Multi-Serology“ – A tool for the continuous improvement of herd health and food safety in the framework of the riskbased meat inspection of slaughter pigs

"Fleischsaftmultiserologie" – Werkzeug für einen kontinuierlichen Verbesserungsprozess der Herdengesundheit und der Lebensmittelsicherheit im Rahmen der risikoorientierten Schlachttier- und Fleischuntersuchung von Schlachtschweinen

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Affiliation
1 University of Veterinary Medicine Hannover, Foundation, Field Station for Epidemiology , Germany

*Address of corresponding author: Dr. Diana Meemken, Dipl. ECPHM University of Veterinary Medicine Hannover, Foundation Field Station for Epidemiology Buescheler Str. 9 D-49456 Bakum Deutschland
diana.meemken@tiho-hannover.de

J. Food Safety Food Qual. 2011 , 62(6), 192–199; https://doi.org/10.2376/0003-925X-62-192
Abstract

For implementing the risk-based meat inspection, a meaningful “food chain information” is an indispensible precondition. The objective of this study is to increase the informative value of the current food chain information by adding the meat juice multi-serology concept for providing better knowledge on the health status of pig herds for the food operators, veterinary authorities and pig producers. Serum and meat juice samples from the same pigs were tested for antibodies against seven pathogens: Salmonella spp., Yersinia enterocolitica, Trichinella, Toxoplasma gondii, Mycoplasma hyopneumoniae, Influenza A H1N1 and H3N2. The comparison of the ELISA results from serum and meat juice samples showed a good to excellent agreement. Meat juice samples from the same pig herds were tested again after 12 months for demonstrating changes in the herd profiles over time. This meat juice multi-serology for benchmarking pig herds in terms of seropre - valences can be expanded to any other pathogen (CSF-Virus, PHV-1, Hepatitis E Virus, etc.).

Zusammenfassung

Bei der Einführung der risikoorientierten Schlachttier- und Fleischuntersuchung sind aussagekräftige Lebensmittelketteninformationen eine der wichtigsten Grundvoraussetzungen. Ziel dieser Studie ist eine Erhöhung der Aussagekraft der Lebensmittelketteninformation durch Ergänzung um das Konzept der Fleischsaftmultiserologie. Diese zusätzlichen Informationen zur Beurteilung der Herden - gesundheit dienen gleichermaßen dem Lebensmittelunternehmer, der amtlichen Überwachung wie dem Landwirt. Serum- und Fleischsaftproben von denselben Schlachtschweinen wurden auf Antikörper gegen sieben Erreger untersucht: Salmonella spp., Yersinia enterocolitica, Trichinella spiralis, Toxoplasma gondii, Mycoplasma hyopneumoniae, Influenza A H1N1 and H3N2. Der Vergleich der ELISA-Ergebnisse mit Serum und Fleischsaft als Probenmaterial ergab eine gute bis exzellente Übereinstimmung. Nach zwölf Monaten wurden Fleischsaftproben von denselben Schweinebestände untersucht, um Veränderungen in den Herdenprofilen über die Zeit darzustellen. Das Konzept der Fleischsaftmultiserologie, welches für ein Benchmarking zum Vergleich der Seroprävalenzen untereinander genutzt werden kann, ist auf weitere Erreger dynamisch erweiterbar (z. B. KSPVirus, PHV-1, Hepatitis E Virus).

Keywords
Pre-harvest food safety
Monitoring
Slaughterhouse
Surveillance
early-warning system
Schlüsselwörter
Pre-harvest food safety
Monitoring
Schlachthof
Überwachung
Frühwarnsystem
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