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Review

Detection, identification and typing methods for Cronobacter spp. – a review*

Detektion, Identifizierung und (Sub-)typisierung von Cronobacter spp. – eine Literaturübersicht*

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Affiliation
1 Institute for Food Safety and Hygiene, Vetsuisse Faculty, University of Zurich , Switzerland

* Dedicated to Prof. Dr. Karsten Fehlhaber on the occasion of his 65th birthday Herrn Prof. Dr. Karsten Fehlhaber zum 65sten Geburtstag gewidmet

*Corresponding author: Prof. Dr. Roger Stephan Institute for Food Safety and Hygiene Vetsuisse Faculty University of Zurich Winterthurerstr. 272 CH-8057 Zurich Switzerland
stephanr@fsafety.uzh.ch

J. Food Safety Food Qual. 2011 , 62(5), 175–180; https://doi.org/10.2376/0003-925X-62-175
Abstract

Rapid and reliable identification of strains of the genus Cronobacter and its differentiation from phenotypically similar, apathogenic Enterobacter turicensis, Enterobacter helveticus and Enterobacter pulveris is important for surveillance, prevention and control of this food-borne pathogen. Moreover, for Cronobacter a species differentiation is relevant for epidemiological studies. This review summa - rizes methods for detection, identification and typing of Cronobacter spp.  

Zusammenfassung

Die zuverlässige Identifizierung von Stämmen der Gattung Cronobacter, welche eine Unterscheidung von den phänotypisch ähnlichen, jedoch apathogenen Arten Enterobacter turicensis, Enterobacter helveticus und Enterobacter pulveris ermöglicht, ist unerlässlich in Bezug auf die Überwachung, Prävention und Kontrolle dieses Lebensmittel-assoziierten pathogenen Organismus. Darüber hinaus stellt die Zuordnung von Cronobacter Isolaten auf Speziesebene die Voraussetzung zur Bearbeitung epidemiologischer Fragestellungen dar. Dieser Artikel gibt eine Übersicht über (etablierte) Methoden zur Detektion, Identifikation und (Sub-)typisierung von Cronobacter spp.

Keywords
Cronobacter spp.
detection
identification
typing
Schlüsselwörter
Cronobacter spp.
Nachweis
Identifizierung
Typisierung
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