Detection of Listeria species in fresh fish and fish market environment by IMS technique in Turkey
Nachweis von Listerien bei Frischfisch und auf Fischmärkten der Türkei mittels immunmagnetischer Separation
*Address of corresponding author: Prof. Dr. Halil Ibrahim Atabay Department of Food Engineering, Faculty of Engineering, Izmir Institute of Technology, Urla 35430 Izmir Turkey
halilatabay@iyte.edu.tr
The incidence of Listeria spp. was investigated in fresh fish (n = 100) sold at retail markets and in the environmental and personnel samples (n = 100) obtained from several fish markets in Afyonkarahisar, Turkey by immunomagnetic separation technique. The fish samples analysed included anchovy, trout, carp and grey mullet (25 of each). Six (6 %) of the fish samples were found positive for Listeria spp. and the overall incidence of Listeria spp. was 10 % in the environmental and personnel samples. Three Listeria spp., Listeria monocytogenes, L. ivanovii, L. grayi were recovered from the samples examined. In addition, L. seeligeri from a fish sample and L. innocua from an environmental sample (box) were isolated. It was found that L. monocytogenes was only detected in fresh water fish with an incidence of 8 %. For the environmental samples, knives and refrigerators had the highest (20 %) and personnel samples had the least (5 %) levels of contamination. It can be concluded that the fish sold at retail markets are moderately contaminated with various species of Listeria including L. monocytogenes, which may pose a risk for human health. The presence of these bacteria in environmental and personnel samples of fish markets is also an important possible sources of cross-contamination of the fish and other seafood. The results of this study indicate the necessity of the implementation of good hygiene and sanitary practices in order to prevent and/or reduce the contamination of fishery products by Listeria spp. at the retail level.
Die Inzidenz von Listeria spp. wurde anhand von frischen Fischen (n = 100), Umwelt- und Personalproben (n = 100) aus Einzelhandelsmärkten der Provinz Afyonkarahisar (Türkei) mittels immunmagnetischer Separation untersucht. Es wurden jeweils 25 Sardellen, Forellen, Karpfen und Graue Meeräschen beprobt. In sechs (6 %) Fischproben wurde Listeria spp. nachgewiesen. Die durchschnittliche Inzidenz von Listeria spp. der Umweltproben (Messer, Tische, Kühlräume usw.) und Personalproben lag bei 10 %. Vor allem wurden L. monocytogenes, L. ivanovii und L. grayi isoliert. Zusätzlich wurden L. seeligeri in einer Fischprobe und L. innocua in einer Umweltprobe (Behälter) identifiziert. L. monocytogenes wurde nur in Süßwasserfischen mit einer Inzidenz von 8 % isoliert. Die Messer und Kühlräume der Umweltproben waren am stärksten (20 %) und die Personalproben am geringsten (5 %) kontaminiert. Es kann daraus geschlossen werden, dass die Fische, die im Einzelhandel verkauft werden, mit Listeria spp., einschließlich L. monocyto - genes, das ein Risiko für die menschliche Gesundheit darstellen kann, im mäßigen Umfang kontaminiert werden. Das Vorhandensein dieser Bakterien im Umfeld der Handelsstätte und des Personals ist eine wichtige Konta minationsquellen der Fische und Fischereiprodukte. Die Ergebnisse dieser Studie zeigen die Notwendigkeit der Implementierung der Guten Hygiene Praxis, um die Kontaminierung der Fischereiprodukte durch Listeria spp. zu verhindern und/oder zu verringern.