Changes in the physicochemical properties of high pressure treated rainbow trout
Hochdruckbehandlung von Regenbogenforellen
Assoc. Prof. Dr. Nuray Erkan
Istanbul University, Faculty of Fisheries, Department
of Seafood Processing and Quality Control
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Changes in the physicochemical quality of rainbow trout’s High pressure (HP)-treated at 220, 250 and 330 MPa, 7, 15 and 25 ºC for 5 and 10 min were investigated. HP-treated rainbow trout’s showed significantly increased L* value relative to untreated rainbow trout’s. Little changes in colour (a* value) were observed, compared to untreated rainbow trout’s, which did not showed b* values. From tests of chemical properties, HP-treated rainbow trout’s did not showed or showed significantly decreased thiobarbituric acid (TBA) and trimethylamine nitrogen (TMAN) with increasing treatment pressure compared to controls. HP-treated rainbow trout samples showed significantly increased or decreased free amino acids (P < 0.05) relative to untreated trout samples. The results obtained from this study showed that the quality of HP-treated rainbow trout is best preserved at 220 MPa, 7–15–25 ºC for 5–10 min and 250 MPa, 7–15 ºC for 5 min.
Untersucht wurden physikalisch-chemische Qualitätsveränderungen von Regen - bogenforellen, die mit 220, 250 und 330 MPa, bei 7, 15 und 25 ºC für 5 und 10 min behandelt wurden. Die Hochdruck (HP)-behandelten Regenbogenforellenen zeigten signifikant erhöhte L * Werte im Vergleich zu unbehandelten Regenbogenforellen. Geringgradige Änderungen der Farbe (a * Wert) wurden, im Vergleich zu den unbehandelten Regenbogenforellen, beobachtet, jedoch nicht bei den b * Werten. Bei der Untersuchung der chemischen Eigenschaften, zeigten die HP-be handelten Regenbogenforellen keine oder keine signifikante Zunahme von Thio barbitursäure (TBA) und Trimethylamin-Stickstoff (TMA-N) mit wachsendem Druck bei der Behandlung im Vergleich zur Kontrollgruppe. Die HP-behandelten Proben zeigten eine erhebliche Zunahme bzw. Abnahme der freien Aminosäuren (P <0,05) im Vergleich zu den unbehandelten Proben. Die Ergebnisse dieser Studie haben gezeigt, dass die Qualität der HP-behandelten Regenbogenforellen am besten bei 220 MPa, 7–15–25 ºC für 5–10 min und bei 250 MPa, 7–15 ºC für 5 min erhalten bleibt.