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Original Article

Changes in the physicochemical properties of high pressure treated rainbow trout

Hochdruckbehandlung von Regenbogenforellen

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Affiliation
1 Istanbul University, Faculty of Fisheries, Department of the Seafood Processing and Quality Control, 34470, Istanbul , Turkey
2 Food Engineering Departments, Middle East Technical University, 06531, Ankara , Turkey
3 Istanbul University, Institute of Science, Department of Fisheries and Seafood Processing, Bozdogˇ an Kemeri cad. No: 6 I˙s¸ itme Engelliler Okulu Yanı Vezneciler/Istanbul , Turkey
4 Food Institute, TÜBY‘ ITAK Marmara Research Center, Gebze/Kocaeli , Turkey
5 Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), 06520, Ankara , Turkey

Assoc. Prof. Dr. Nuray Erkan
Istanbul University, Faculty of Fisheries, Department
of Seafood Processing and Quality Control
Ordu Cad. No: 200 34470 Laleli/ Istanbul – Turkey
Fax: +90 212 455 58 61
Tel.: +90 212 455 57 00/16415
E-Mail: nurerkan@istanbul.edu.tr

J. Food Safety Food Qual. 2010 , 61(5), 183–188; https://doi.org/10.2376/0003-925X-61-183
Abstract

Changes in the physicochemical quality of rainbow trout’s High pressure (HP)-treated at 220, 250 and 330 MPa, 7, 15 and 25 ºC for 5 and 10 min were investigated. HP-treated rainbow trout’s showed significantly increased L* value relative to untreated rainbow trout’s. Little changes in colour (a* value) were observed, compared to untreated rainbow trout’s, which did not showed b* values. From tests of chemical properties, HP-treated rainbow trout’s did not showed or showed significantly decreased thiobarbituric acid (TBA) and trimethylamine nitrogen (TMAN) with increasing treatment pressure compared to controls. HP-treated rainbow trout samples showed significantly increased or decreased free amino acids (P < 0.05) relative to untreated trout samples. The results obtained from this study showed that the quality of HP-treated rainbow trout is best preserved at 220 MPa, 7–15–25 ºC for 5–10 min and 250 MPa, 7–15 ºC for 5 min.

Zusammenfassung

Untersucht wurden physikalisch-chemische Qualitätsveränderungen von Regen - bogenforellen, die mit 220, 250 und 330 MPa, bei 7, 15 und 25 ºC für 5 und 10 min behandelt wurden. Die Hochdruck (HP)-behandelten Regenbogenforellenen zeigten signifikant erhöhte L * Werte im Vergleich zu unbehandelten Regenbogenforellen. Geringgradige Änderungen der Farbe (a * Wert) wurden, im Vergleich zu den unbehandelten Regenbogenforellen, beobachtet, jedoch nicht bei den b * Werten. Bei der Untersuchung der chemischen Eigenschaften, zeigten die HP-be handelten Regenbogenforellen keine oder keine signifikante Zunahme von Thio barbitursäure (TBA) und Trimethylamin-Stickstoff (TMA-N) mit wachsendem Druck bei der Behandlung im Vergleich zur Kontrollgruppe. Die HP-behandelten Proben zeigten eine erhebliche Zunahme bzw. Abnahme der freien Aminosäuren (P <0,05) im Vergleich zu den unbehandelten Proben. Die Ergebnisse dieser Studie haben gezeigt, dass die Qualität der HP-behandelten Regenbogenforellen am besten bei 220 MPa, 7–15–25 ºC für 5–10 min und bei 250 MPa, 7–15 ºC für 5 min erhalten bleibt.

Keywords
rainbow trout
high pressure
colour
lipid oxidation
free amino acid
Schlüsselwörter
Regenbogenforellen
Hochdruckbehandlung
Farbe
Lipidoxidation
freie Aminosäuren
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