Home / Volume 61 / Issue 5 / DOI: 10.2376/0003-925X-61-168
Journal Browser
Volume | Year
Issue
Search
Original Article

Effect of Flavanol-Rich Cocoa Powder on the Growth of Bacillus cereus Spores in Reference Media

Effekt von Flavonol-reichem Kakaopulver auf das Wachstum von Bacillus cereus-Sporen in Referenzmedien

Show Less
Affiliation
1 Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (CSIC), Burjassot, Valencia , Spain
2 Natraceutical S. A., Quart de Poblet, Valencia , Spain

Prof. Dr. Antonio Martínez López
Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos
Avda. Agustín Escardino, 7.
46980 Paterna (Valencia)
Spain
conaml@iata.csic.es

J. Food Safety Food Qual. 2010 , 61(5), 168–172; https://doi.org/10.2376/0003-925X-61-168
Abstract

The effect of flavonol-rich cocoa powder on the growth of Bacillus cereus spores in reference media was evaluated considering different concentrations of flavonolrich cocoa powder and temperature combinations. Results indicated that the ingredient had a bacteriostatic effect. Growth curves of B. cereus in the presence of flavonol-rich cocoa powder were fitted to the modified Gompertz equation to obtain kinetic parameters. A significant decrease in the specific growth rate (p<0.001) was observed when increasing the flavonol-rich cocoa powder concentration. Regarding the elongation of the lag phase, the effect of increasing the flavonol-rich cocoa powder concentration was significant at 32 ºC. This study confirms the potential for flavonol-rich cocoa powder to prevent B. cereus outgrowths, which could be considered as an additional control measure in the case of cold chain break, as it is able to reduce the growth rate of B. cereus in beverages containing cocoa.

Zusammenfassung

Der Effekt von Flavonol-reichem Kakaopulver auf das Wachstum von Bacilluscereus- Sporen in Referenzmedien wurde mit verschiedenen Konzentrationen von Flavonol-reichem Kakaopulver und Temperaturkombinationen untersucht. Die Ergebnisse zeigten, dass der Inhaltsstoff einen bakteriostatischen Effekt hat. Die Wachstumskurven von B. cereus in Gegenwart von Flavonol-reichem Kakaopulver wurden an die Gompertz-Gleichung angepasst, um kinetische Parameter zu ermitteln. Eine bedeutende Senkung in der spezifischen Wachstumrate (p<0,001) wurde bei steigender Konzentration des Flavonol-reichen Kakaopulvers beobachtet. Bezüglich der Elongation der Verzögerungsphase, war der Effekt der Erhöhung der Konzentration von Flavonol-reichem Kakaopulver bedeutend bei 32 ºC. Diese Studie bestätigt das Potential des Flavonol-reichem Kakaopulvers zur Vorbeugung des Auskeimens von B. cereus-Sporen. Dies könnte als zusätzliche Kontrollmaßnahme bei Unterbrechungen der Kühlkette betrachtet werden, da es die Reduzierung der B. cereus-Wachstumsrate in Kakao enthaltenden Getränken ermöglicht.

Keywords
antimicrobial activity
microbial kinetics
growth rate
Schlüsselwörter
Antimikrobielle Aktivität
mikrobielle Kinetiken
Wachstumsrate
Share
Back to top