Changes in health beneficial components during ice storage of African catfish (Clarias gariepinus)
Änderungen von gesundheitlich vorteilhaften Bestandteilen während der Eislagerung von Afrikanischem Wels (Clarias gariepinus)
Jörg Oehlenschläger
Max-Rubner-Institute
Federal Research Institute for Nutrition and Food,
Department of Safety and Quality of Milk and Fish
Products
Palmaille 9, 22767 Hamburg, Germany
J.Oehlenschlaeger@gmx.net
Ice-storage is the most common method of preserving fresh fish. The aim of this work was to study whether ice storage had an effect on contents of selenium, taurine and fatty acid composition in farmed African catfish (Clarias gariepinus). Gutted fish (n = 40) were stored in melting ice for 21 days, and 5 fish were at regular time intervals randomly drawn from the pool, filleted and freeze-dried. The samples were analyzed for contents of selenium, taurine and fatty acids. During ice storage, water content of fillets increased due to influx of water from melted ice. Only concentrations of water soluble taurine were found to decrease significantly, approximately 25 %, whereas concentration of selenium and the fatty acid profile did not substantially change during storage.
Die Lagerung in schmelzendem Wassereis ist die Methode der Wahl zur Lagerung von Frischfisch. Ziel dieser Arbeit war, zu untersuchen, ob Eislagerung einen Effekt auf die Gehalte an Selen, Taurin, anderen löslichen freien Aminosäuren und Di peptiden und die Fettsäurezusammensetzung von Afrikanischem Wels (Clarius gariepinus) hat. Ausgenommene Fische (n=40) wurden 21 Tage in schmelzendem Eis gelagert. 5 Fische wurden in regelmäßigem Abstand nach dem Zufallsprinzip entnommen, filetiert und gefriergetrocknet. Die Proben wurden nach Probenvor - bereitung auf die Gehalte an Selen, Taurin und Fettsäuren analysiert. Während der Eislagerung nahm der Wassergehalt der Filets wegen des Eindringens von Wasser aus dem schmelzenden Eis zu. Nur die Konzentrationen an wasserlöslichem Taurin nahmen während der Lagerung signifikant um etwa 25 % ab. Die Gehalte an Selen und das Fettsäureprofil änderten sich während der Lagerung nicht substantiell.