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In vitro study of the antimicrobial effect of selected probiotics combined with prebiotics on Campylobacter jejuni

In-vitro-Studie über die antimikrobielle Wirkung von ausgewählten Probiotika kombiniert mit Präbiotika auf Campylobacter jejuni

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Affiliation
1 Department of Food Hygiene, Institute of Veterinary Medicine and Animal Sciences, Estonian University of Life Sciences, Kreutzwaldi 58A, 51014 Tartu , Estonia
2 Rakvere Hospital, Laboratory of Microbiology, Lõuna põik 1, 44316 Rakvere , Estonia
3 Department of Food and Environmental Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Helsinki, Agnes Sjöbergin katu 2 (P.O. Box 66), 00014 , Finland
4 Department of Food Science and Technology, Institute of Veterinary Medicine and Animal Sciences, Estonian University of Life Sciences, Kreutzwaldi 58, 51014 Tartu , Estonia

Kadrin Meremäe, MSc
Department of Food Hygiene
Institute of Veterinary Medicine and Animal Sciences
Estonian University of Life Sciences
Kreutzwaldi 58A
51014 Tartu, Estonia
Email: kadrin.meremae@emu.ee

J. Food Safety Food Qual. 2010 , 61(4), 132–138; https://doi.org/10.2376/0003-925X-61-132
Abstract

The present study investigated the antimicrobial effect of Lactobacillus acido philus, Lactobacillus fermentum, Bifidobacterium bifidum and Bifidobacterium longum with and without 1 % inulin or 1 % oligofructose on the survival and growth of antibiotic-resistant as well as susceptible C. jejuni strains (n = 6) using the co-culture experiments in vitro. The pH of the medium and certain organic acids produced by probiotic bacteria were also measured. High performance liquid chromatography (HPLC) was used to determine the concentrations of lactic and acetic acid. L. acidophilus with 1 % inulin or 1 % oligofructose and Bifidobacteria combined with 1 % oligofructose inhibited the growth of all the tested C. jejuni strains and none of the tested C. jejuni strains were detectable in 48 hours of coincubation. C. jejuni did not affect the growth of the probiotic strains. The anti microbial activity of probiotics combined with prebiotics against C. jejuni was most probably associated with the reduction of pH via the production of organic acids in liquid media.

Zusammenfassung

In der vorliegenden Studie wurde die antimikrobielle Wirkung von Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus fermentum, Bifidobacterium bifidum und Bifidobacterium longum mit und ohne Zusatz von Inulin oder Oligofruktose auf Überleben und Wachstum von antibiotikaresistenten und -empfindlichen Campylobacter jejuni- Stämmen (n = 6) untersucht, und zwar unter Verwendung von Co-Kultur-Experi - menten. Die Untersuchungen umfassten auch die Bestimmung des pH- Wertes des Mediums sowie die Analyse der von den probiotischen Bakterien produzierten organischen Säuren. L. acidophilus mit Inulin oder Oligofruktose und beide Bifidobacterium spp. mit Oligofruktose hemmten das Wachstum aller ge testeten C. jejuni- Stämme. Alle geprüften C. jejuni-Stämme waren nach 48-stündiger Ko-Inkubation nicht mehr nachweisbar. C. jejuni hatte andererseits keinen Einfluss auf das Wachs tum der probiotischen Kulturen. Die antagonistische Aktivität der Kombination von Probiotika und Präbiotika gegen C. jejuni ist nach den Ergebnissen der Studie mit großer Wahrscheinlichkeit auf die Reduzierung des pH-Wertes durch die Produktion von organischen Säuren zurückzuführen.

Keywords
probiotic bacteria
Campylobacter jejuni
growth impact
inulin
oligofructose
Schlüsselwörter
probiotische Bakterien
Campylobacter jejuni
Antagonismus
Inulin
Oligofruktose
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