PFGE-typing of Enterobacter cloacae, Klebsiella pneumoniae and Leclercia adecarboxylata isolates from an infant formula processing plant
PFGE-Typisierung von Enterobacter cloacae, Klebsiella pneumoniae und Leclercia adecarboxylata Isolaten aus einem Verarbeitungsbetrieb für Säuglingsanfangsnahrung
Roger Stephan
Institute for Food Safety and Hygiene
Vetsuisse Faculty University of Zurich
Winterthurerstrasse 272
CH-8057 Zurich
Switzerland
stephanr@fsafety.uzh.ch
The family of Enterobacteriaceae is a useful indicator for hygiene conditions in food production facilities and food products. For powdered infant formula (PIF) the absence of Enterobacteriaceae in 100 g is required. Nevertheless, occasionally Enterobacteriaceae can be detected. A recent study concentrated on the occurrence of a specific foodborne pathogen out of the Enterobacteriaceae family, Cronobacter spp., in PIF manufacturing facilities in order to investigate clonal persistence and identify possible transmission routes. The aim of this study was to genotype isolates from frequently found other species within the family of Enterobateriaceae in order to elucidate and trace back transmission routes not only limited on Cronobacter spp.
In total 216 isolates from three different species (Enterobacter (E.) cloacae, Klebsiella (K.) pneumoniae and Leclercia (L.) adecarboxylata) were genotyped. The isolates originated from raw ingredients, environment and products of an infant formula processing plant. Restriction digest with XbaI revealed discriminative PFGE patterns consisting of 10–20 bands for all three species. Heat sensitive additives could be traced back as contamination source for products. Furthermore, the production environment was found as a reservoir for persisting strains. Showing analogy to the situation described for Cronobacter spp., especially E. cloacae that can be found in the same niches as Cronobacter spp. but more frequently might therefore be used for hygiene monitoring along the processing chain. Certain genotypes of E. cloacae, that are able to persist within the factory environment, might possess special properties as e. g. enhanced desiccation tolerance enabling them to survive the harsh environmental conditions.
Für Säuglingsanfangsnahrung in Pulverform (PIF) ist der Parameter Enterobacteriaceae als Prozesshygienekriterium (nicht nachweisbar in 100 g) definiert. Dennoch können aber gelegentlich Enterobacteriaceae in solchen Produkten nachgewiesen werden.
Eine kürzlich publizierte Studie konzentrierte sich auf das Vorkommen von Cronobacter spp., einen pathogenen Vertreter aus der Familie der Enterobacteriaceae, um mögliche Kontaminationswege zu untersuchen.
Das Ziel der aktuellen Studie war es, andere häufig gefundene Spezies aus der Familie der Enterobacteriaceae aus Rohstoffen, dem Produktionsumfeld und von Endprodukten eines PIF Verarbeitungsbetriebes mittels PFGE zu genotypisieren, um mögliche Kontaminationswege aufzuzeigen und die Eignung dieser Spezies für betriebsepidemiologische Studien zu evaluieren. Insgesamt wurden 216 Isolate von drei verschiedenen Spezies (Enterobacter (E.) cloacae, Klebsiella (K.) pneumoniae und Leclercia (L.) adecarboxylata) in die Untersuchung miteinbezogen. Der Restriktionsverdau mittes XbaI ergab für alle drei Spezies aussagekräftige PFGE Muster. Endproduktkontaminationen konnten zum einen auf hitzeempfindliche Zusatzstoffe, aber vor allem auch auf das Produktionsumfeld zurückgeführt werden. Dabei hat sich vor allem die Spezies E. cloacae, die in den gleichen Nischen wie Cronobacter spp. gefunden werden kann, als ein guter Parameter für betriebsepidemiologische Untersuchungen erwiesen. Bestimmte Genotypen von E. cloacae scheinen fähig, im Produktionsumfeld zu persistieren, was möglicherweise auf besondere Eigenschaften, wie z. B. verstärkte Austrocknungstoleranz zurückzuführen ist.