Home / Volume 61 / Issue 3 / DOI: 10.2376/0003-925X-61-85
Journal Browser
Volume | Year
Issue
Search
Original Article

Viewpoint: Campylobacter

Alternative Sichtweisen: Campylobacter

Show Less
Affiliation
1 Molecular Microbiology and Genomics Consultants , 55576 Zotzenheim

Dr. Trudy M. Wassenaar
Molecular Microbiology and Genomics Consultants
Tannenstrasse 7
55576 Zotzenheim
trudy@mmgc.eu

J. Food Safety Food Qual. 2010 , 61(3), 85–90; https://doi.org/10.2376/0003-925X-61-85
PDF (Español)
Cite
Abstract

The organisms Campylobacter jejuni and C. coli remain enigmatic in many ways despite years of research. In this contribution, alternative viewpoints are discussed on presumably uncontroversial aspects. The distinction between the two species can be questioned when regarding the data obtained from comparative genome analysis. The virulence of C. jejuni and C. coli is unlikely to be of evolutionary significance, in view of their apathogenic relationship with their main host, poultry. Nevertheless, factors involved in virulence receive far more attention than factors responsible for avian colonisation. The burden of the poultry industry, which releases high numbers of Campylobacter organisms in the environment, is pointed out as a potential indirect source for contamination to humans. Finally, the reported diversity within the species conflicts with the relatively strong conservation observed with sequenced genomes. The genetic diversity of C. jejuni is certainly lower than that of E. coli.

Zusammenfassung

Campylobacter jejuni und C. coli bleiben, trotz jahrelanger Forschung, in vielerlei Hinsicht rätselhaft. In diesem Beitrag werden alternative Sichtweisen auf vermeintlich unstrittige Aspekte diskutiert. Vergleicht man die Daten der Genomanalysen, kann die Unterscheidung zwischen den beiden Spezies in Frage gestellt werden. Angesichts der Apathogenität für ihrem Hauptwirt Geflügel hat die Virulenz für C. jejuni und C. coli wahrscheinlich keine evolutionsgeschichtliche Bedeutung. Dennoch erhalten an der Virulenz beteiligte Faktoren viel mehr Aufmerksamkeit, als die für die Kolonisation im Geflügel verantwortlichen Faktoren. Die Umwelt, die durch die Geflügelindustrie mit hohen Mengen von Campylobacter belastet ist, ist als eine mögliche indirekte Kontaminationsquelle für den Menschen zu betrachten. Schließlich steht die bekannte Diversität innerhalb der Spezies im Gegensatz zu der relativ starken Konservierung, die bei den sequenzierten Genomen beobachtet wurde. Die genetische Vielfalt von C. jejuni ist zweifellos niedriger als die von Escherichia coli.

Keywords
C. jejuni
C. coli
taxonomy
virulence
commensal
genomic sequences
genetic diversity
Schlüsselwörter
C. jejuni
C. coli
Taxonomie
Pathogenität
Kommensale
Genomsequenzen
genetische Diversität
Share
Back to top